glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Protest spontan la Mina Lonea. Minerii au refuzat să intre în șut. Nemulțumirile lor erau legate de diminuarea cotei de energie și de acordarea tichetelor de vacanță

Protest spontan la Mina Lonea, la sfârșitul săptămânii trecute. Minerii din cadrul schimbului 1 au refuzat să coboare în subteran. Oamenii sunt nemulțumiți de noul Contract Colectiv de Muncă prin care le sunt diminuate mai multe drepturi.

Principala nemulțumire se referă la diminuarea cotei de energie, de la 6.000 de KW/ an la 4.800 KW. Și asta în condițiile în care în Lonea nu există sistem de termoficare, iar cei mai mulți dintre locuitori folosesc energia electrică pentru încălzire. O altă nemulțumire a minerilor este cea legată de tichetele de vacanță. Acordarea acestora a fost reglementată de o Ordonanță de Guvern, ale cărei norme de aplicare nu au fost încă publicate.

De la mină, în curtea CEH

Mai mulți mineri s-au mutat, ulterior, în curtea Complexului Energetic Hunedoara pentru continuarea protestului. Alții au rămas să protesteze în incinta exploatării miniere. După mai multe ore de protest, revendicările ortacilor au fost soluționate de administrația CEH. Administrația a înțeles să mărească cota de energie electrică suportată pentru angajații societății de la 500 KWh/lună la 750 KWh/lună în lunile de iarnă, respectiv în perioada 1 noiembrie-30 aprilie. Totodată, în urma discuțiilor dintre administrație și sindicat s-a convenit ca, imediat după modificarea Legii 94/2014, să se acorde primă de vacanță în cuantum de 1.900 de lei brut, așa cum a fost negociat”, scrie gazetadedimineață.ro, care îl citează pe directorul general al CEH, Aurel Niculescu.

14 ore a durat protestul minerilor