glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Protest la Serviciul de Probațiune Hunedoara

Angajații Serviciului de Probaţiune Hunedoara au protestat, ieri, în intervalul 9-13, față de prevederile noilor proiecte legislative aflate în dezbatere parlamentară, prin care se intenționează introducerea de noi atribuții serviciilor de probațiune, în special legate de supravegherea la domiciliu a persoanelor care execută pedeapsa privativă de libertate.

O primă atribuție se intenționează a fi introdusă prin amendarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Conform acestui amendament, consilierii de probațiune vor trebui să evalueze, prin intermediul unui raport, toate persoanele ce urmează a se libera din penitenciar sau centrele de detenție, în vederea acordării de facilități la momentul liberării sau după liberare. Această activitate adiacentă ar bloca activitatea serviciilor de probațiune și ar deturna rolul instituțional al probațiunii în sistemul judiciar prin centrarea pe sarcini nespecifice. „O a doua atribuție care se intenționează a fi introdusă în sarcina consilierilor de probațiune este supravegherea persoanelor care execută pedeapsa privativă de libertate la domiciliu, cu sau fără brățară electronică, prevăzută de proiectul de Lege privind măsurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate. Această nouă atribuție ar bloca activitatea deja supraaglomerată a serviciilor de probațiune, care nu dispun de resursele necesare pentru a o implementa efectiv. În plus, personalul de probațiune dispune de o înaltă calificare în domeniul reintegrării sociale, în care s-a investit masiv, resursă care ar fi consumată ineficient prin utilizarea acesteia într-o activitate care nu presupune competențe speciale”. se arată în comunicatul Serviciului de Probațiune Hunedoara.

Introducerea acestor noi atribuții, potrivit reprezentanțiilor Serviciului de Probațiune Hunedoara, ar conduce la blocarea efectivă a activității și la utilizarea resurselor sale într-un mod total ineficient.