glasul-hd.ro Web analytics

Fără categorie

Protest extrem la Mintia: 73 de energeticieni au intrat în greva foamei. Prefectul Sorin Adrian Vasilescu şi directorul CEH, Florin Chiuzan, au crezut că liniştesc spiritele cu răspunsuri de genul: „Nu se poate” (GALERIE FOTO)

Energeticienii de la Mintia au formulat patru revendicări pe care le consideră relativ uşor de satisfăcut de către conducerea Complexului Energetic Hunedoara. Pentru a fi siguri că, de data aceasta, atrag atenţia factorilor de decizie, 30 dintre ei au intrat luni dimineaţa în greva foamei. Câteva ore mai târziu, numărul greviştilor a ajuns la 73. Ieri după-amiază, prefectul de Hunedoara şi directorul CEH au încercat să detensioneze situaţia. Fără succes însă.

Protestatarii de la Mintia sunt nemulţumiţi în primul rând de faptul că decizia conducerii CEH de a face economii la fondul de salarii prin trimiterea unei părţi dintre angajaţi în şomaj tehnic se aplică doar în termocentralele Mintia şi Paroşeni, nu şi în divizia minieră. „Oamenii ăştia taie fără cap. Ieri, la descărcarea unui tren de cărbune au fost doar doi angajaţi, în loc de şase. În loc să funcţioneze două ore şi jumătate, locomotiva trenului a funcţionat şase ore. Au economisit 120 de lei cu oamenii trimişi acasă, dar locomotiva aia a consumat energie de 420 de lei”, spunea ieri dimineaţă unul dintre grevişti.

Protestul apare după ce, săptămâna trecută, administratorul judiciar al CEH (societate intrată în insolvenţă) a denunţat Contractul Colectiv de Muncă. Greviştii cer ca, în locul contractului amintit, administraţia să negocieze acorduri cu fiecare sindicat în parte, deoarece specificul muncii în termocentrale este diferit de cel din minerit.

O a treia revendicare a protestatarilor vizează demiterea managerilor CEH. „Ei ne-au băgat în insolvenţă şi tot ei conduc şi acum?! E anormal şi total ilogic”, spune Marius Coste, secretarul SLIEDM.

De asemenea energeticienii de la Mintia cer separarea legală a activităţilor de minerit şi producere de energie (pentru care există o ordonanţă de urgenţă dată anul trecut), astfel încât termocentralele să poată încasa un ajutor de stat în valoare de 70 de milioane de lei.

O întâlnire dinamitată de un „Nu se poate”

Ieri în jurul orei 16.00, prefectul de Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu, directorul CEH, Florin Chiuzan, şi directorul termocentralei Mintia, Nicolae Codreanu, s-au întâlnit cu protestatarii în cantina unităţii. Discuţiile au vizat fiecare revendicare în parte. La început, dialogul a fost unul cât de cât organizat şi coerent. Apoi discuţiile au devenit din ce în ce mai tensionate, începând cu momentul în care oamenii i-au cerut prefectului să profite de faptul că premierul Cioloş se afla într-o vizită la Alba şi să-l sune: „Nu pot să fac asta”, a venit răspunsul prefectului. Oamenii au cerut apoi demisia tuturor directorilor CEH: „Să ştiţi că eu n-am vrut funcţia asta. Demisia mea chiar m-ar linişti”, a răspuns Chiuzan. Apoi s-a cerut, din nou, divizarea: „Dacă ne separăm, minerii nu mai au cui vinde cărbunele. Suntem ţinuţi politic împreună pentru ca, în momentul în care Guvernul îşi ia mâna de pe mineri, n-avem decât să murim şi noi. Minele pot să intre pe program de închidere, o mai duc trei ani. Dar noi ce facem?”, a întrebat unul dintre protestatari, fără să primească apoi un răspuns clar. Discuţia a revenit, la un moment dat, la subiectul concediilor de aşteptare, măsură aplicată doar în cazul angajaţilor din termocentrale: „Dacă fiecare angajat al CEH stă acasă trei zile pe lună, se face într-adevăr o economie la fondul de salarii şi nici nu e afectată activitatea. Cerem să fie trimişi în concedii de aşteptare şi minerii”. „Nu se poate” a venit răspunsul directorului Florin Chiuzan, moment în care mai bine de jumătate dintre muncitori s-au ridicat de pe scaune şi au părăsit sala: „Păi de ce aţi venit aici? Să ne spuneţi doar că nu se poate?!”. Prefectul şi directorul CEH au mai stat apoi, vreme de 20 de minute, la discuţii individuale cu protestatarii care au rămas în sală. În acest interval, unei femei în vârstă de 36 de ani i s-a făcut rău, din cauză că nu mâncase absolut nimic ieri. Femeia a fost transportată la spital cu o ambulanţă. Toţi ceilalţi protestatari au rămas la poarta termocentralei declarând că vor continua greva foamei până când Ministerul Energiei vine cu decizii clare.

Florin Chiuzan, despre solicitările energeticienilor:  „Sunt revendicări care trebuie analizate, pentru că în momentul de faţă nu există o rezolvare. Intrarea întregului personal în concedii de aşteptare ar diminua foarte mult cantitatea de cărbune pe care trebuie să o livrăm termocentralelor. Separarea activităţilor va putea fi făcută doar în cadrul procedurii de insolvenţă, pe etapele legale, aşa cum prevede Legea 85. În ce priveşte celelalte două puncte de pe lista de revendicări (negocierea unor acorduri cu fiecare sindicat şi demiterea conducerii CEH – n.red.), am discutat cu administratorul special şi probabil că în perioada următoare se va lua o măsură”.

Ministrul Energiei: „Nu există nicio soluţie politică”

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat ieri că doar soluţiile de ordin legal şi economic mai pot influenţa pozitiv soarta CEH: „Acest raport al cauzelor insolvenței (în baza căruia s-a denunţat şi Contractul Colectiv de Muncă – n.red.) arată niște aspecte pe care nu le putem nega și de care trebuie să ne ocupăm: management prost, decizii proaste în trecut, decizii discutabile chiar din punct de vedere al legalității, iar aceste cauze trebuie înlăturate. Care este calea cea mai bună pentru a restructura este un lucru care necesită o analiză în continuare (…) Nu există nicio soluție politică acolo, nu cred că putem face altceva decât să ne facem meseria, s-o facem cu profesionalism și să respectăm atribuțiile fiecăruia. Directori de societăți avem? Avem. Aștept să-și facă datoria. Aștept să gestioneze business-ul acelei companii așa cum se cuvine. Avem un administrator judiciar care are niște lucruri de făcut, care a făcut o analiză așa cum îi cere legea, în termenul pe care îl cere legea, care trebuie să prezinte creditorilor acele rezultate și care, pentru a proteja această companie, trebuie să ia niște măsuri. Aștept să le ia. Nu vă așteptați ca Ministerul Energiei să fie un factor impasibil, dar aștept, așa cum am cerut-o de fiecare dată, ca și ceilalți, toți cei implicați, să-și facă datoria. Singurul lucru care ne duce către soluția corectă este profesionalismul”.

Protest mineresc devansat de o blocare în subteran

23 de mineri de la Livezeni au decis ieri să se blocheze în subteran în semn de protest faţă de denunţarea Contractului Colectiv de Muncă, decizie care le diminuează veniturile lunare cu cel puţin 20 la sută. Astăzi, la ora 13.00, în curtea sediului CEH din Petroşani va avea loc un miting de protest, organizat de Sindicatul „Muntele”, anunţat încă de vineri. „Protestatarii de la Livezeni nu fac parte din sindicatul nostru, aşa că noi nu suntem direct implicaţi în gestionarea situaţiei de acolo. Divizarea cerută de colegii de la Mintia va duce, în primul rând, la moartea termocentralei Mintia. Pensionarea celor care mai au doi ani până la limita de vârstă, cerută tot de energeticieni, se poate face, din punct de vedere legal, doar la cererea angajatului. În ce priveşte demiterea directorilor, eu sper că nu se va da curs unei asemenea solicitări, pentru că nu e normal ca un director să fie demis atunci când doreşte un sindicat sau altul”, a declarat liderul sindicatului amintit, Petre Nica.

Tags

One Comment

  1. acest raport e o mare minciuna. de ce nu apar clar toate cheltuielile ceh pe anul trecut? a aparut doar salariile si cateva contracte care adunate toate pe trei ani abia daca ajung la 2 milioane de lei .de ce nu apar contractele cu coltescu , seraficeanu , parau, etc. daca anul trecut am socotii salariile ar arata asa salariu mediu brut calculat de catre adm. jud. 3900 lei injmultit cu 6200 angajati = 24 milioane de lei/ luna x 12 luni= 290 milioane lei pe an ? cum a fost posibil ca la venituri de 600 de milioane lei (calculat in bugetul CEH pe 2015) cele 290 milioane sa produca pierderi de 400 milioane? unde sunt restul de contracte ? vrem sa vedem contracte

Vezi și

Close