glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Protest al sătenilor din satul Mihăileni. Oamenii cer oprirea activităţii unei balastiere şi despăgubiri pentru terenuri

Zeci de săteni din satul Mihăileni, afectaţi de exproprierile pentru construcţia barajului, au protestat vineri în zona unei balastiere amenajate pe albia râului Crişul Alb. Oamenii au solicitat întreruperea exploatării de pietriş şi balastru, precum şi despăgubiri pentru terenurile care le aparţin şi urmează să fie inundate.

Sătenii din Mihăileni se tem că lucrările de excavare în albia Crişului Alb i-ar putea lăsa fără apă în fântâni şi cer de urgenţă oprirea activităţii balastierei. Mai mult, oamenii sunt supăraţi că balastrul nu este folosit pentru finalizarea lucrărilor la baraj, ci ar fi vândut mai departe de Administraţia Bazinală Apele Române.

Nemulţumiri peste nemulţumiri

Problemele locuitorilor satului Mihăileni au început în 1987, când au fost demarate lucrările la baraj. Oamenii au fost expropriaţi şi ar fi trebuit să primească locuinţe într-un cartier nou, construit în municipiul Brad. Despăgubirile pentru terenuri, încasate înainte de 1990, au fost mici în raport cu preţurile actuale, iar sătenii cer să fie despăgubiţi la justa valoare a proprietăţilor lor.

Nemulţumirea majoră a cetăţenilor ţine de domeniul social. În primul rând este vorba de banii primiţi pentru expropriere în anul 1987. În al doilea rând, oamenii nu au titluri de proprietate pe casele construite în municipiul Brad. În al treilea rând, balastrul care este exploatat (din albia râului Crişul Alb, n.r.) nu este folosit la construirea barajului, ci este comercializat de Administraţia Bazinală Apele Române”, a declarat primarul comunei Buceş, Traian Achim Mărcuş.

În aşteptarea unui răspuns oficial

Suntem ţinuţi de 25 de ani în stres. Casa promisă nu este făcută, pe teren am primit bani în bătaie de joc şi nu am mai putut construi nimic. Pe terenul de la Brad nu avem act de proprietate. Şi atunci, noi ce facem? A trecut viaţa pe lângă noi şi nu am mai făcut nimic. Dacă nu ne dă actele pe teren, să nu mai excaveze aici şi să plece”, spunea una dintre femeile care au protestat la Mihăileni. Reprezentaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri şi ai Prefecturii Hunedoara au venit să discute cu cetăţenii nemulţumiţi şi urmează să formuleze un punct de vedere oficial în cursul acestei săptămâni. Potrivit primarului comunei Buceş, la finalizarea lucrărilor lacului de acumulare de la Mihăileni, apele vor acoperi 64 de case, căminul cultural şi magazinul sătesc. Mărcuş a mai spus că ar mai trebui expropriate 13 proprietăţi şi șase hectare de teren ce nu au fost cuprinse în decretul emis în anul 1987. Lucrările de construcţie a barajului de acumulare de la Mihăileni au început în anul 1987, dar investiţia nu a fost finalizată din cauza fondurilor insuficiente alocate.

10,3 milioane de metri cubi de apă poate reţine barajul de la Mihăileni când va fi finalizat