glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Protest al angajaţilor unei cariere, la Certeju de Sus. De această dată au ieşit în stradă salariaţii firmei care exloatează piatră la Hondol

Administratorii şi angajaţii societăţii care deţine o carieră de piatră în satul Hondol din comuna Certeju de Sus au protestat ieri în faţa primăriei, acuzând autorităţile locale că le interzice accesul pe un drum comunal şi îi obligă să circule pe o cale de acces care există doar pe hârtie. Manifestarea vine în replică la protestul sătenilor din Hondol care au blocat în urmă cu două săptămâni utilajele firmei respective.

Sătenii din Hondol şi angajaţii carierei din localitate se „duelează” în proteste. În urmă cu două săptămâni, zeci de săteni ai localităţii au ieşit în stradă după ce utilajele unei firme care exploatează piatră în zonă au blocat Drumul Comunal 28 C, iar un agregat de mare tonaj a deteriorat carosabilul pe o porţiune de aproximativ 30 de metri. Sătenii din Hondol s-au opus categoric tranzitării satului de către utilajele de mare tonaj, speriaţi fiind de faptul că locuinţele lor ar putea fi deteriorate. În plus, lăţimea de doar 3,5 metri a drumului nu permite circulaţia „mastodonţilor”.

Zeci de angajaţi riscă să rămână pe drumuri

Replica administratorilor şi salariaţilor firmei care exploatează piatră în Hondol a venit ieri. Aproximativ 30 de salariaţi, cu reprezentanţii firmei în frunte, au protestat în faţa primăriei acuzând autorităţile locale că îi obligă să folosească un drum care nu există decât pe hârtie. Problema concretă este traversarea Drumului Comunal 28 C intravilan prin Hondol. În momentul deschiderii carierei în 2010 primăria ne-a dat acceptul, acesta fiind un drum industrial care duce la un sector minier, apoi în funcţie de interesele nu ştim ale cui au schimbat hotărârea şi ne obligă să circulăm pe un drum fictiv, care există doar în hârtii. Nu ţinem morţiş să circulăm pe un anumit sector de drum, dar vrem să circulăm pe un drum care există”, spune reprezentantul firmei care exploatează piatră în Hondol, Daniel Bugnar. Societatea respectivă are aproximativ 50 de angajaţi, parte dintre ei şi din comuna Certeju de Sus. Aceştia au solidarizat cu patronii lor, de teamă ca, din cauza blocării activităţii firmei, să nu-şi piardă locurile de muncă.

Primarul a rezolvat problema: „Să-şi facă drum”

Reprezentanţii administraţiei locale spun că sunt prinşi între voinţa sătenilor şi interesele agentului economic, dar că voinţa oamenilor va prima în acest caz. Aşadar, primarul Petru Câmpian spune că va propune legislativului local să aprobe instituirea unei limite de tonaj pe drumul comunal, de maxim 12 tone, masă totală admisă. Cât despre drumul fictiv şi o altă cale de acces pentru utilajele firmei care exploatează piatră, edilul din Certej a găsit şi aici o rezolvare: Să pună mână de la mână şi să facem drum. Noi am declanşat deja procedura de reabilitare a drumului pe care l-am oferit ca alternativă”. Doar că drumul, cu o lungime de peste 7 kilometri este practicabil doar pe o porţiune de un kilometru, lucrare executată de Deva Gold. Potrivit reprezentanţilor Primăriei Certeju de Sus, firma care administrează cariera din Hondol are licenţă de exploatare valabilă până la începutul lunii iulie şi trebuie să scoată până atunci 140 de mii de tone de piatră.