glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Proiectul şapte castele debutează cu conacul de la Săcel. Protocol de colaborare pentru punerea în valoarea a cetăţii Sarmizegetusa Regia

Şase studenţi ai Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, însoţiţi de lectorul universitar Dana Lascu, au participat la un workshop în judeţul Hunedoara, organizat în baza protocolului încheiat între unitatea de învăţământ universitar şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Punctul central al proiectului de colaborare dintre cele două instituţii este cetatea Sarmizegetusa Regia, Universitatea angajându-se să sprijine prin mijloace specifice conservarea, restaurarea, promovarea şi punerea în valoare a monumentului istoric.

Timp de o săptămână studenţi ai Universităţii de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti s-au aflat în judeţul Hunedoara pentru a participa la un workshop. În cadrul acestei acţiuni, studenţii au vizitat mai multe obiective turistice şi au realizat un traseu turistic de vizitare a cetăţii, precum şi un traseu care să conecteze Sarmizegetusa Regia cu celelalte fortăreţe dacice, pentru punerea în valoare a întregului complex de cetăţi dacice din Munţii Orăştiei. Studenţii vor realiza pliante şi panouri cu traseul turistic„A fost o primă vizită pentru a ne familiariza cu patrimoniul din zonă. Am vizitat mai multe obiective turistice. Vrem să conturăm şi un Ghid de bune practici în arhitectură pentru a proteja peisajul şi imaginea stradală. Linia pe care mergem este aceea de sustenabilitate integrată. Trebuie ţinut cont de ansamblul total în momentul în care se doreşte dezvoltarea zonei”, a precizat Dana Lascu, profesor lector universitar. În acest context, administratorii cetăţii au vorbit şi despre intenţia de a nu mai permite accesul maşinilor de pe platoul de la Costeşti până la cetăţi. Turiştii vor fi avea alternativa unui mijloc de transport similar cu cele care circulă pe litoral şi vor beneficia şi de ghidaj de specialitate pe tot parcursul traseului. Ideea autorităţilor judeţene se va concretiza după asfaltarea drumului. Calea de acces către cetăţi va fi modernizată cu bani europeni. „Au fost făcute economii de la alte proiecte derulate în judeţul Hunedoara, au mai rămas bani şi de la Caraş-Severin. În această lună vom da drumul la licitaţie. Contractul de finanţare nu a fost încă semnat, dar vom merge în paralel cu licitaţia. Lucrarea va începe în momentul în care va fi asigurată finanţarea”, a precizat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ. Drumul are o lungime de peste 19 kilometri, iar valoarea proiectului este de aproximativ zece milioane de euro.

Castelul contelui Nopcsa din Săcel, un nou punct de atracţie turistică

Colaborarea dintre cele două instituţii nu se rezumă doar la punerea în valoare a monumentului UNESCO. Consiliul Judeţean va derula în parteneriat cu Universitatea proiectul „7 castele”. „Primul castel pe care îl avem în atenţie şi care va fi restaurat cu fonduri de la statul norvegian, la fel ca şi conacul generalului Berthelot, este Castelul contelui Nopcsa din Săcel. Specialişti din cadrul universităţii ne vor sprijini cu elaborarea Studiului de Fezabilitate şi proiectarea. Castelul va fi refăcut în totalitate şi va fi un alt punct de atracţie turistică a judeţului”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ.