glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateEconomic

Proiectul „Hunedoara – judeţ turistic” a rămas la stadiul de slogan. Numărul turiştilor care înoptează în Hunedoara este mai mic chiar şi decât cel din Caraş – Severin. Judeţul Alba ne depăşeşte şi la acest capitol

Deşi, geografic, face parte din Transilvania, o regiune de-a dreptul răsfăţată de ghidurile internaţionale de turism în ultimii ani, judeţul Hunedoara este codaş la capitolul numărului de vizitatori care se cazează la vreun hotel ori pensiune. Cifrele Institutului Naţional de Statistică relevă o realitate cruntă: la mai bine de 10 ani de când fostul preşedinte al CJ, Mircea Moloţ, „decreta” că îşi doreşte un „judeţ turistic”, Hunedoara reuşeşte să cazeze doar 0,5 la sută din turiştii străini care vizitează România şi 0,6 la sută dintre românii care pleacă într-o vacanţă prin ţară.

În primele nouă luni ale anului trecut, numărul turiştilor care au trecut prin judeţul Hunedoara şi au ales să petreacă măcar o noapte la vreo unitate de cazare a fost de 110.000. 99.000 dintre aceştia au fost români şi doar 10.900 străini. Asta în timp ce, la nivel naţional, numărul turiştilor români care s-au cazat undeva cel puţin o noapte a fost de aproape 6,7 milioane, iar cel al turiştilor străini s-a apropiat de 2 milioane în perioada amintită.

Ultimii din regiune

În primele nouă luni ale anului trecut, până şi Caraş – Severinul (un judeţ la fel de spectaculos din punct de vedere geografic, dar lipsit de variantele turismului ecumenic şi istoric) a avut mai mulţi turişti decât Hunedoara, 145.000. Comparaţiile cu celelalte două judeţe din Regiunea de Dezvoltare Vest arată diferenţe şi mai mari: Timiş – 275.000 de turişti cazaţi (dintre care 73.000 – străini), Arad – 154.000 de turişti cazaţi (dintre care 39.000 străini).

Judeţul Alba ne depăşeşte, de asemenea, cu 131.000 de turişti cazaţi între 1 ianuarie şi 30 septembrie 2016, având de două ori mai mulţi vizitatori din străinătate (aproximativ 22.000).

La Sibiu, au fost 380.000 de turişti cazaţi, dintre care 116.000 străini, iar în Mureş numărul total al turiştilor care au plătit cel puţin o noapte de cazare în primele nouă luni ale anului trecut a fost şi mai mare – 403.000 (dintre care aproape 70.000 – străini).

Rămânem doar cu potenţialul?

În repetate rânduri, oficiali guvernamentali au declarat despre judeţul Hunedoara că are cel de-al doilea potenţial turistic din ţară, după judeţul Constanţa. Diferenţele în cifre sunt însă imense (peste 1.100.000 de turişti cazaţi în Constanţa în primele nouă luni ale anului trecut, de 10 ori mai puţini turişti cazaţi în Hunedoara în aceeaşi perioadă). Despre potenţialul turismului (montan, de aventură, ecumenic, cultural) în judeţul Hunedoara auzim discursuri de mai bine de 10 ani. Turiştii (vreo 300.000 la Castelul Corvinilor, peste 150.000 la Cetatea Devei, 50.000 la Sarmizegetusa Ulpia Traiana etc…) vin, vizitează, dar aleg să doarmă în alte judeţe: Alba, Sibiu, Arad şi Timiş. Lucian Stanciu, vicepreşedinte al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc şi administrator a două hoteluri în Deva spune că vina ar aparţine în primul rând autorităţilor judeţene şi locale: „Turismul a fost lăsat pe mâna câtorva oameni care n-au reuşit mare lucru. Judeţe ca Alba, de exemplu, au reuşit să ne-o ia înainte şi la acest capitol pentru că au avut oameni care să se ocupe cu adevărat de prezentarea ofertei turistice. Până şi Consiliul Judeţean Vaslui are o Direcţie de Turism foarte bine organizată şi eficientă. Alte judeţe au avut viziune în ce priveşte dezvoltarea turistică şi au ştiut cum să explice şi să-şi prezinte oferta turistică. La noi, o schimbare în acest sens s-a văzut abia la finele anului trecut. Am văzut şi eu statisticile de la INS şi, într-adevăr, stăm jalnic, suntem ultimii din Regiunea Vest”.

Moloţ: „Mediul privat nu a avut încredere”

„Vreau să transform Hunedoara într-un judeţ turistic!”, spunea Mircea Moloţ mai ales în primul său mandat la conducerea Consiliului Judeţean, ori de câte ori dorea să-i convingă pe aleşii judeţului de necesitatea alocării unor bani pentru repararea sau modernizarea anumitor drumuri judeţene, de exemplu. La mai bine de 10 ani distanţă şi pus în faţa cifrelor referitoare la turiştii cazaţi în Hunedoara şi în judeţele vecine, Mircea Moloţ declară că, în timpul mandatelor sale, Consiliul Judeţean a făcut cam tot ce a putut face, restul trebuind să vină din partea mediului privat. „Când am spus că Hunedoara trebuie să devină un judeţ turistic am fost hulit. Mulţi spuneau că nu e posibil, că de ce renunţăm la ideea industriei. Apoi am stabilit că e nevoie să rezolvăm patru probleme în acest scop: infrastructură rutieră, reţele de apă şi canalizare, gestionarea deşeurilor şi problema câinilor vagabonzi. Nu e vina mea că aceia care m-au urmat în funcţie n-au reuşit să finalizeze, de exemplu, licitaţia pentru deponeul ecologic. În ce priveşte problema numărului de turişti cazaţi, investitorii mici şi mari n-au avut încredere în acest proiect demarat de mine. Poate că n-am fi rămas în urma altor judeţe dacă nu făceam telegondole înainte să amenajăm pârtii de schi, cum e cazul telegondolei de la Vulcan. Dar eu cred că se va rezolva şi problema unităţilor de cazare, după ce mediul privat vede, de exemplu, că e mult mai mare afluxul de turişti la Sarmizegetusa Regia odată ce drumul e asfaltat. E doar un exemplu. Infrastructura hotelieră se va dezvolta în viitorul apropiat”.

Străinii recomandă Transilvania, dar Hunedoara nu e în stare să-i cazeze

La finele lui 2015, cel mai important ghid de călătorii, „Lonely Planet” punea Transilvania pe primul loc în topul regiunilor pe care turiştii ar trebui să le viziteze în 2016. Cluj – Napoca, Braşovul, Sighişoara, Sibiul şi Munţii Carpaţi erau principalele recomandări de atunci. „Acest ghid nu scoate în evidență destinaţiile către care se îndreaptă cei mai multi dintre turiști, ci locurile pe care echipa noastră consideră că ar trebui să le viziteze”, spunea Tom Hall, directorul editorial al „Lonely Planet”, citat de CNN.

La începutul acestui an, un alt important ghid de călătorii, „Rough Guides”, plasează Transilvania pe locul 3 în topul celor mai ieftine şi interesante destinaţii de vacanţă în 2017. „Deși Transilvania este aproape sinonimă cu castelul lui Dracula, sunt atât de multe alte lucruri legate de această regiune românească fabulos de ieftină. Călătorii curioși vor fi recompensați cu orașe frumos păstrate, precum Sibiu, Sighișoara sau Brașov, pot urmări urși în Munții Carpați, sau se pot bucura de muzica țigănească fascinantă sau de oportunități excelente de drumeție. Plimbați-vă cu bicicleta în zona rurală și veți descoperi sate săsești abandonate și un stil de viață care datează dinaintea Revoluției Industriale. În plus, odată cu expansiunea rețelei de rute aeriene low-cost, Transilvania este acum doar la un zbor de majoritatea aeroporturilor europene”, se arată în prezentarea făcută de  Rough Guides. Primul loc al clasamentului este ocupat de oraşul Detroit (SUA), iar cel de-al doilea de Mexic. După Transilvania, în clasamentul amintit se află, în ordine, Cambodgia, Grecia, coasta Albaniei, Filipine, regiunea deluroasă a Texasului, oraşul german Leipzig şi oraşul Australian Adelaide.

Hunedoara, parte a Transilvaniei, se află, aşadar, într-o companie selectă a destinaţiilor turistice recomandate de ghiduri internaţionale. Totuşi, în 2015 a atras doar 10.774 de turişti străini, iar în primele nouă luni ale anului trecut doar 10.910, conform Institutului Naţional de Statistică.

Citeşte şi:

 

Hunedoara are o economie de 10 ori mai slabă decât în 1985. Fapt reconfirmat şi de statistici: Hunedoara a rămas în urma judeţului Alba şi nici nu mai are vreo şansă de a-l prinde din urmă

Tags

4 Comments

  1. Si nu cred ca se va schimba ceva in urmatoarea perioada. Nu exista oameni capabili si cu viziune sa schimbe aceasta soarta. Tot vorbim ca putem castiga din turism, dar noi nu suntem in stare sa pastram 1 noapte turistii in oras. In Hunedoara in afara faptului ca vizitezi castelul nu ai altceva ce sa faci, doar sa pleci cat mai departe. La cum is primiti turistii in Hunedoara si ma refer aici si la zona de langa castel care arata groaznic, nu poti sa ai pretentia ca turistii sa ramana in oras. Poate o zona comerciala de tip mall ori un shopping center i-ar mai atrage sa ramana putin in oras sau zone de promenada in oras cu restaurante, pub-uri ori cafenele care sa schimbe putin din aspectul gri si trist al locului. Vad cazul Timisoarei in care vezi cam in fiecare sfarsit de weekend turisti straini care fac diferite cumparaturi si petrec timpul in oras ori diferite locatii ale orasului.
    Iar noi ramanem un judet fara industrie, locuri de munca putine si prost platite, dar avem potetial turisitc care nu-l meritam si nu stim sa-l administram.