glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Proiect pilot. Primarii de comune, instruiţi de ISU privind situaţiile de urgenţă

Primarii hunedoreni din mediul rural vor fi instruiţi cu privire la situaţiile de urgenţă. Tipurile de risc specifice teritoriului naţional şi consecinţele pe care le generează, atribuţiile autorităţilor şi instituţiilor publice în domeniul situaţiilor de urgenţă precum şi măsurile şi activităţile specifice de prevenire şi protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale sunt doar câteva dintre subiectele ce vor fi abordate în cadrul a două serii de pregătire. Prima are loc în această săptămână, iar a doua serie se va desfăşura în perioada 9-12 decembrie. “Protecţia populaţiei, a bunurilor materiale şi a mediului în situaţii de urgenţă/situaţii de protecţie civilă vor fi alte teme abordate de lectori. Cerinţele şi modalităţile de realizare a înştiinţării, avertizării, alarmării, adăpostirii şi protecţiei chimice, bacteriologice, radiologice şi nucleare sunt alte subiecte ce vor fi dezbătute de primarii hunedoreni”, precizează şeful ISU Hunedoara, Viorel Demean.

Vizite de documentare

Instruirea edililor de comune nu se va face doar într-un birou sau sală. Primarii – cursanţi vor fi scoşi pe teren în vizite de documentare. Acestea vor avea loc la dispeceratul I.S.U. Hunedoara, la rezervele de stat de la Bârcea şi la amenajarea hidrologică a cursului râului Cerna din localitatea Teliuc. Cursul se va finaliza prin eliberarea unor diplome nominale.

Proiectul-pilot de pregătire are loc, la nivelul judeţului Hunedoara, sub conducerea Centrului Naţional de Perfecţionare a Pregătirii pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă- Ciolpani şi Centrului Zonal de Pregătire Cluj-Napoca, cu sprijinul ISU Hunedoara, al Inspectoratului Şcolar Judeţean şi sub coordonarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă – Bucureşti.

Instruirea primarilor, vitală pentru comunitate

Printre cei care au participat la deschiderea primei serii de curs s-au numărat reprezentanţii ISU Hunedoara şi prefectul judeţului, Sorin Vasilescu. Acesta din urmă a afirmat că instruirea, în domeniul gestionării situaţiilor de urgenţă a reprezentanţilor unităţilor administrativ teritoriale din judeţ, este vitală în contextul în care frecvenţa şi amploarea situaţiilor de urgenţă pot afecta grav comunităţile locale. De aceeaşi părere este şi şeful pompierilor hunedoreni. “Implicarea autorităţilor în însuşirea procedurilor de lucru în domeniul situaţiilor de urgenţă nu poate duce decât la îmbunătăţirea procesului de protejare a vieţii oamenilor şi a bunurilor”, a declarat Viorel Demean.