glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Proiect făcut din birou. Din cauza rigolelor care nu captează întreaga apă, mai multe curți din satul Podele au fost inundate

O ploaie torențială a distrus, miercuri seara, mai multe curți din satul Podele al comunei Luncoiu de Jos. Oamenii s-au trezit cu gospodăriile inundate, după ce rigolele puse de constructorii DN 76 s-au înfundat și nu au mai captat întreaga cantitate de apă. Primarul susține că vina aparține proiectanților drumului, care au făcut proiectul „din birou”, fără să ia în calcul realitatea din teren.

Șapte gospodării din satul Podele au fost inundate, miercuri, seara, după ce rigolele Drumului Național 76 nu au mai făcut față apelor. Primarul comunei Luncoiu de Jos, Călin Dud, spune că în acea zonă, chiar și drumul a fost acoperit de ape, iar traficul în zonă s-a desfășurat cu mare greutate. „A fost rupere de nori, s-a mai scurs și apa de pe versanți, dar șanturile făcute în urma reabilitării DN76 nu sunt atât de mari făcute ca să capteze atâta apă deodată. Atunci, s-au înfundat, apa a intrat la oameni prin curți, în pivnițe. Aproximativ șapte gospodării din zona Podele au fost inundate. Apa a trecut și peste drum, dacă nu mai intra în canale. Nu mai știam ce este pe aici, nu mai știam cum să facem. Am fost miercuri pe teren, cu câțiva oameni din primărie, am intervenit cum am putut. Până n-au trecut apele, puhoiul, nu am avut ce face”, a declarat edilul comunei Luncoiu de Jos, Călin Dud. Supărat, primarul susține că proiectul se reabilitare a drumului național a fost făcut din birou, fără ca cineva să vină în teren pentru informații de la fața locului. „În primul rând s-a întâmplat că a plouat foarte, foarte tare, știți cum e vorba aceea: în fața naturii nu te poți pune. Dar, dacă erau respectivele rigole dimensionate corespunzător, nu ieșea apa ca o vale nici în gospodării, nici pe drum. Am făcut foarte multe sesizări la CNADNR. Ieri a fost domnul prefect aici, trei ore a stat cu mine, a fost și constructorul. Acestuia din urmă i-am arătat: uite, omule, vezi de ce nu merge apa? Mi-a zis că nu e el de vină, că e de vină proiectantul. Că ei au lucrat conform proiectului. Proiectul acesta s-a făcut prin 2004, a început o firmă să îl facă, l-a luat alta, care și ea a renunțat. Am înțeles că apoi a trebuit făcut repede, în două săptămâni, și cred că l-au făcut de pe Google Earth și din birou, cu siguranță. Nu au adaptat nimic cu ceea ce este în teren”, a mai spus Călin Dud.

Prefect: „Sunt rigole care nu se termină nicăieri”

Fabius Kiszely, prefecul județului Hunedoara, confirmă informațiile primite de la primarul comunei Șoimuș. Acesta susține că proiectarea drumului nu este în regulă. „Am dat drumul la raportul de evaluare. I-am spus primarului să inventarieze toate lucrurile de acolo, pentru că sunt niște chestiuni constructive la drum care nu sunt în regulă. Proiectarea nu este în regulă. Sunt rigole care nu se termină nicăieri, de exemplu”, a spus prefectul Kiszely. Potrivit acestuia, unele măsuri au fost stabile împreună cu firma Selina, acolo, la fața locului, iar altele urmează să le discute cu beneficiarul, respectiv cu DRDP Timișoara. „Selina are un contract de execuție a unui proiect, care a fost pus la dispoziție de CNAIR (n.r. fostul CNADNR). Problema care se pune e următoarea: orice fel de modificare a proiectului, inclusiv lucrurile astea ce trebuie remediate aici, fac obiectul unor dispoziții de șantier, pe care le dă consultantul, angajat de către beneficiar să supervizeze lucrările. Ca să se întâmple lucrurile acestea, le trebuie să fie puse pe hârtie, și ei trebuie să le identifice, și ele vor face obiectul unor ordine de variații, care înseamnă bani în plus sau în minus, care nu sunt prevăzuți în contract. Discuția e între beneficiar și constructor, dar noi ne facem datoria să le semnalăm și să le spunem că așa nu poate funcționa”, mai declară prefectul Fabius Kiszely.

Back to top button