glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Proiect câștigat pentru salvarea Ghelariului – 5,7 milioane de euro. Primar: „Am reușit prin multă seriozitate și prin muncă. Altfel nu puteam”

Comunitatea din Ghelari poate fi salvată printr-un proiect pe fonduri europene, care a fost câștigat, și va fi implementat în următorii trei ani. Proiectul are o valoare totală de peste 26 de milioane de lei și își propune să schimbe statutul de zonă marginalizată a comunei Ghelari, prin implementarea de măsuri care asigură facilitarea accesului persoanelor de aici la servicii educaționale, servicii de măsuri active, de antreprenoriat, sociale și de sănătate, servicii juridice, precum și servicii de facilitare, mediere și voluntariat. Primarul comunei susține că a reușit să obțină fondurile europene prin multă muncă și seriozitate.

Proiectul este bazat pe o analiză prealabilă a comunității marginalizate. La Ghelari, la ultimul recensământ, erau 2.200 de suflete.

Cu ce se confruntă comuna, astăzi

Printre problemele existente aici, cele mai grave sunt cele legate de capitalul uman, ocuparea forței de muncă și locuire. Peste 23 la sută dintre persoanele intervievate (155, din 674 de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 65 de ani) au absolvit cel mult 8 clase. Mai mult, 20 la sută dintre intervievați sunt afectați de dizabilități sau boli cronice. 46 la sută din totalul persoanelor potențial active nu sunt încadrate pe piața muncii, iar 40 de copii de vârstă școlară sunt în prag de abandon școlar! Mai mult, copii de vârstă mică, sub 10 ani, se află în riscul de a nu fi înscriși la școală, din cauza situației materiale precare a familiei. Pentru familiile cu mai mulți copii acest risc este și mai mare. Din studiu reiese că populaţia din zonă este într-un proces continuu de îmbătrânire, cu familii monoparentale, cu un număr de copii în scădere, raportat la numărul de familii, cu părinţi şi/sau copii plecaţi în străinătate.

Cum se va schimba fața Ghelariului

În cadrul proiectului european, în decursul a trei ani, va fi înființat un centru școală după școală, care va include un atelier tehnologic de prelucrat metalul și lemnul, un atelier de croitorie – textile, dar și un atelier de creație pentru realizarea de suveniruri. 150 de copii vor beneficia de activitățile celor trei centre tehnologice şi de creație. Alte 280 persoane vor beneficia de cursuri și alte servicii integrate de ocupare, vor fi informate și consiliate privind piața muncii și evoluția ocupațiilor și vor fi instruite în tehnici de căutare a unui loc de muncă (prin consiliere de grup), urmând să fie incluse și în servicii de mediere individuală. Cel puțin 224 persoane din grupul țintă vor absolvi cursurile și vor obține certificate de calificare. „De asemenea, în baza proiectului, va fi înființat și un centru de consultanță și pentru sprijinirea antreprenoriatului. Alte 90 de persoane vor urma un curs de instruire în competențe antreprenoriale, iar 70 de persoane vor demara propria afacere și vor primi sprijin financiar. (…) Pentru stimularea creării de locuri de muncă și angajarea persoanelor din grupul țintă, având în vedere că acestea sunt din zone defavorizate, angajatorii vor primi o subvenție de 900 lei/lună/persoană timp de 12 luni, cu obligația ca locul de muncă să fie menținut cel puțin 6 luni, după terminarea perioadei subvenționate”, se arată într-un comunicat de presă emis de Asociația Non-profit L&C Consulting, unul dintre partenerii în proiect. În plus, cel puțin cinci blocuri de locuințe vor beneficia de reabilitare termică, pentru 156 de locuințe urmând ca pierderile de căldură să scadă considerabil în urma reabilitării. Proiectul prevede și înființarea unui serviciu de asistență juridică, dar și înființarea a două centre de servicii sociale. Un total de 280 de persoane vor beneficia de serviciile acestora, dintre care 30 persoane vor fi bătrâni singuri.

Fonduri nerambursabile

Proiectul va fi implementat de Asociația Non-Profit L&C Consulting, Liceul Teoretic Ghelari, comuna Ghelari și Project Proform SRL. Contactat de „Glasul Hunedoarei”, primarul comunei Ghelari susține că proiectul va aduce un mare plus pentru oamenii de aici. „Am reușit prin insistență, multă seriozitate și multă muncă. Am avut parte de un consultant serios. Altfel nu puteam!”, a declarat primarul Ioan Bulbucan.

Valoarea totală a Contractului de Finanţare este de 26.473.653,25 de lei. Din această sumă valoarea eligibilă nerambursabilă este 22.450.201,22, iar valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional este de 3.847.845,46 lei. Valoarea cofinanţării beneficiarului este de 175.606,57 lei. Proiectul face parte din Componenta 1 – Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360) în comunităţile marginalizate, Axa prioritară – Incluziunea socială și combaterea sărăciei.

Loading...

3 Comments

  1. Sa mori tu ca a fost seriozitate! Chiar asta a fost sau de fapt a fost Nicula care fiind un om “serios” ca si tine a intervenit sa primesti investitia ca mai apoi diverse firme de casa sa o execute o parte din spaga ajungand la tine si o parte la Nicula. Cam cum ti-ai facut si drumul la pensiunea. Iar vor primi oamenii un rahat dr investitie realizata la bani mai putin ca deh tre sa traiasca si burtile voastre de nesimtiti.