glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Programul „Rabla” merge mai departe și în acest an

Hunedorenii care vor să își schimbe mașina în 2015 pot să își ducă vechiul autovehicul la casat prin programul „Rabla”, la cei cinci dealeri autorizați din oraș, de îndată ce programul se va deschide. Reprezentanți din cadrul Ministerului Mediului susțin că acest program merge mai departe și în 2015, datorită rezultatelor foarte bune și receptivității cetățenilor.

Ba mai mult, în premieră, tichetele vor fi suplimentate pentru persoanele juridice. La nivelul județului Hunedoara, în 2014 s-au alocat aproximativ 17 de mii de tichete pentru persoanele fizice, și în jur de două mii pentru persoanele juridice. Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, susține că acest program a devenit foarte popular datorită aplicărilor record pentru obținerea tichetelor pentru achiziția unei noi mașini în 2014. Acesta mai completează că programul va intra în vigoare imediat ce va fi stabilit bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). Gavrilescu este optimistă, susținând că speră că acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil.

Mai multe vouchere pentru persoanele juridice

Anul trecut au fost decontate 17.030 de vouchere pentru persoane fizice şi 3.361 pentru persoane juridice. Pentru prima dată, numărul tichetelor alocate persoanelor juridice (3.000) a fost suplimentat, precizează reprezentanţii AFM. Tot în premieră, anul trecut programul „Rabla” pentru persoane fizice a presupus eliberarea de tichete electronice de reducere direct la dealer-ul auto de la care beneficiarul dorea să-şi cumpere maşina nouă. Tichetele n-au mai fost repartizate pe judeţe, ci au putut fi extrase de dealeri dintr-o bază naţională, în funcţie de înscrieri.  Persoanele care aveau maşini mai vechi de opt ani le-au putut duce la casat, la orice colector autorizat, pentru a obţine reducerea de 6.500 de lei pentru cumpărarea unui nou autoturism. Chiar dacă a fost sub formă de tichet electronic, această reducere a putut fi transmisă altor persoane, ca şi în alţi ani. Astfel, în 2014, au fost duse la casat 20.391 de maşini vechi şi au fost decontate tot atâtea tichete pentru achiziţia de maşini noi, de către persoanele fizice şi juridice.