glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Programul „Prima Casă” este blocat momentan

Reprezentanţi din cadrul băncilor participante în proiectul „Prima Casă”, din Deva, susțin că,  momentan, acest proiect este blocat din cauza faptului că plafonul de fonduri din 2014 nu a fost epuizat în totalitate. Pentru ca proiectul să înceapă, e nevoie de o hotărâre guvernamentală, însă reprezentanţii băncilor sunt de părere că este vorba de doar o simplă formalitate până programul va fi redeschis.

Directorul unei agenții bancare din Deva este de părere că „acest lucru este doar o chestiune de timp și de birocrație. Atâta timp cât noi încă primim dosare, proiectul va merge mai departe. Estimez că până pe la sfârșitul lunii ianuarie programul va fi redeschis”. Pentru a putea beneficia de acest program trebuie ca aplicații să fie într-un cadru legal, să aibă cel puțin trei luni la ultimul loc de muncă, dar această condiție depinde de fiecare agenție bancară în parte. Un lucru foarte important este acela că persoanele care dețin deja un imobil mai mare de 50 de metri pătrați nu vor putea aplica. O altă condiție e aceea că aplicanții trebuie să prezinte un avans de cinci la sută din valoarea totală a sumei pe care o solicită şi să aibă între 21 şi 65 de ani, cu mențiunea că, la finalul contractului, aplicantul nu trebuie să depășească vârsta din urmă. Salariul pe care aplicantul trebuie să îl aibă este de minim 150 de euro, iar suma pentru care poate face cerere este de minimum 5.000 de euro și poate ajunge chiar şi  până la 300 de mii de euro, depinzând de salariul şi locul de muncă ocupat.
Credite pentru apartamente cu două şi trei camere
Chiar dacă Guvernul nu a stabilit încă plafonul de garanţii alocat în 2015 pentru programul „Prima Casă“, prin care românii îşi pot cumpăra o locuinţă prin împrumut garantat în proporţie de 50% de stat, băncile menţin în ofertă aceste credite şi aşteaptă reluarea programului promis de Executiv. Aproximativ 32% din finanţările acordate în cadrul programului „Prima Casă“ au o valoare de până la 30.000 de euro, 25% sunt cuprinse  în intervalul 30.000 – 40.000 de euro, 24% au o valoare de peste 50.000 de euro, iar 19% sunt cuprinse între 40.000 şi 50.000 de euro, arată datele FNGCIMM. „Raportat la numărul de camere, se observă o tendinţă de creştere a ponderii imobilelor cu trei camere achiziţionate, în principal, în detrimentul imobilelor cu o cameră. Statistic, situaţia indică preferinţa în procent de 51% pentru imobile cu două camere şi de 30% pentru imobile cu trei camere. Garsonierele şi imobilele cu patru camere şi peste au fost preferate în procent de 11%, respectiv 6%. Din totalul proprietăţilor achiziţionate prin program, 69% sunt construite înainte de anul 2008 şi 31% sunt imobile noi, construite după ianuarie 2008”, se arată într-un comunicat al Fondului Român de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.