glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Programul Naţional de Dezvoltare Locală, o şansă pentru primari. Bani mai mulţi pentru echilibrarea bugetelor, deficit la capitolul Drumuri Judeţene

Una caldă, alta rece pentru bugetul judeţului Hunedoara. În acest an sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor sunt mai mari faţă de anul trecut. Mai prost stăm la capitolul Drumuri Judeţene, unde există un deficit de 75 de mii de lei. Chiar şi aşa, autorităţile judeţene şi locale vor avea la dispoziţie fonduri pentru finanţarea investițiilor prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Peste două miliarde de lei sunt alocate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală pentru finanţarea proiectelor administraţiilor locale. S-a spus că sunt bani alocaţi pentru campania electorală, dar de fapt sunt pentru compensarea deficitului din cotele defalcate pe TVA. În Programul de Dezvoltare Locală administraţiile locale pot solicita finanţare pentru proiecte de investiţii. Se pot finanţa pe lângă drumuri, alte proiecte precum modernizarea şcolilor, realizarea reţelelor de apă şi canal şi altele”, a declarat la Deva ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu.

Una caldă, alta rece

În ceea ce priveşte judeţul Hunedoara, veştile despre buget sunt şi bune şi mai puţin bune. Pe de o parte, judeţului Hunedoara i-a fost alocată o sumă mai mare din cotele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetului, iar pe de altă parte, pentru reabilitarea drumurilor, banii alocaţi sunt mai puţini. „Sâmbăta viitoare vom aproba repartizarea sumelor către primării pentru echilibrarea bugetelor locale. La repartizare judeţul Hunedoara are un plus faţă de 2013. Avem mai mult  cu 1.597.000 lei faţă de anul trecut. Vestea mai puţin bună este că la capitolul drumuri judeţene şi comunale avem un deficit de 75 de mii de lei. Această sumă vom încerca să o compensăm prin proiectele pe care le pregătim să le depunem în vederea accesării de fonduri nerambursabile”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ.