glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Produse perisabile expirate, retrase definitiv din comerţ. Amenzi în valoare de aproximativ 250 de mii de lei pentru neregulile din magazine

Alimente comercializate sub formă congelată, cu deficienţe, produse perisabile expirate, dar şi mai multe nereguli în unităţile de alimentaţie publică din judeţ au identificat luna trecută inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Hunedoara (CJPC) în magazinele din judeţ. Pentru neregulile constatate, organele de control au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de aproximativ 250 de mii de lei şi au oprit de la comercializare produse în valoare de peste 5.600 lei.

 

Pe parcursul lunii august, inspectorii CJPC Hunedoara au desfăşurat o serie de controale tematice la operatorii economici de pe raza judeţului. Controalele au vizat respectarea prevederilor legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare şi  publicitate a produselor. În urma controalelor au fost depistate mai multe abateri de la normele legale, motiv pentru care mai mulţi operatori economici s-au ales cu amenzi contravenţionale şi avertismente. „În luna august au fost efectuate 206 controale şi s-au aplicat 164 de sancţiuni. Dintre acestea 81 au fost amenzi contravenţionale în valoare de 238.600 lei, iar restul, avertismente. De asemenea, inspectorii din cadrul CJPC au primit 98 de reclamaţii şi sugestii, din care 84 au fost soluţionate, iar restul sunt în curs de rezolvare”, a precizat comisar CJPC, Radu Costel.

 

Alimente sub formă congelată şi produse perisabile, expirate, în magazine

 

Operatorii economici din judeţul Hunedoara, care comercializează alimente sub formă congelată, dar şi produse perisabile şi nu au îndeplinit prevederile legale, s-au ales cu mai multe amenzi. Totodată, organele de control au oprit de la comercializare o cantitate semnificativă de produse, deoarece aveau termenul de valabilitate depăşit. „O acţiune tematică, desfăşurată în luna august, a presupus comercializarea alimentelor sub formă congelată. Aici am verificat 24 de operatori economici, iar la 13 dintre aceştia am identificat abateri. Am aplicat nouă amenzi în valoare de 27.400 de lei. Principalele nereguli au fost: lipsa elementelor de identificare/caracterizare obligatorii, neafişarea preţului de comercializare, produse expirate etc. În plus, au fost controlaţi şi 36 de operatori economici care comercializează produse perisabile. La 26 dintre aceştia au fost identificate abateri, motiv pentru care inspectorii au aplicat 15 amenzi contravenţionale în valoare de 53.000 lei. De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare de 5.660 de lei, deoarece aveau termenul de valabilitate depăşit”, a adăugat Radu Costel.

 

Sancţiuni drastice pentru fumat în locuri publice

 

O altă acţiune de control a vizat prestarea serviciilor în unităţile de alimentaţie publică (baruri, terase, fast food-uri etc.). Potrivit reprezentanţilor CJPC, au fost identificate nereguli la 27 de operatori economici, din 32 controlaţi. Pentru acestea au fost aplicate 15 amenzi în valoare de 17.750 de lei. Principalele deficienţe au fost: nerespectarea legislaţiei privind fumatul în locurile publice şi autorizaţia de funcţionare expirată.