glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Procurorii au extins cercetările în cazul lui Traian Berbeceanu. Fostul șef al BCCO Alba este acuzat de noi infracțiuni: luare de mită, complicitate la delapidare, fals și spălarea banilor

Fostul șef al BCCO Alba, Traian Berbeceanu, și-a petrecut ziua de naștere împreună cu procurorii DIICOT. Acesta a fost audiat, la sfârșitul săptămânii trecute, la București, fiind acuzat de luare de mită, complicitate la delapidare, fals și spălarea banilor. Procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Berbeceanu, fiind suspectat și de aceste patru noi infracțiuni.

Berbeceanu este acuzat că ar fi primit un autoturism de la anumite persoane cercetate penal contra oferirii de informații privind ancheta în cazul lor. În cursul anului 2011, Berbeceanu Traian, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară cu gradul profesional de comisar-şef şi având funcţia de şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba, pe fondul sprijinirii grupului infracţional organizat din care făceau parte R.G., C.D.E.I.  şi alte persoane, a primit un autoturism marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, în valoare de aproximativ 20.000 euro, de la R.G. şi R.A., pentru a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, şi anume furnizarea către sus-numiţi a unor date şi informaţii privitoare la cercetarea acestora sau a S.C. U. S.R.L. ori a altor persoane din aceeaşi grupare criminală în cauze penale sau în legătură cu dispunerea efectuării unor percheziţii domiciliare ori a altor măsuri procesuale”, precizează DIICOT într-un comunicat de presă.

Convenție gratuită între proprietari

Procurorii DIICOT susțin că, în acest caz, s-a creat aparenţa transmiterii către Berbeceanu Traian a mașinii în baza unei convenţii oneroase translative de proprietate, deşi, în realitate, autoturismul a fost remis cu titlu gratuit ca obiect al infracţiunii de dare de mită şi, respectiv, al infracţiunii corelative de luare de mită, precum şi prin săvârşirea infracţiunii de delapidare, având drept consecinţă scoaterea frauduloasă a bunului în cauză din patrimoniul societăţii. O altă acuzație adusă de procurori se referă la faptul că Berbeceanu, în cursul anului 2011, cu intenție, i-a ajutat pe R.G. şi R.A. să își însușească fraudulos din patrimoniul S.C. U S.R.L.  autoturismul marca VW Passat CC Trav. 2.0 TDI, pentru a i-l remite ulterior. Maşina era de vânzare, am luat-o printr-un intermediar care se ocupa cu aşa ceva, eu am plătit la preţul pieţei şi ulterior, când am vândut-o, am vândut-o tot la prețul pieței. A stat trei luni de zile pusă la vânzare pe site-ul Autovit", a declarat Traian Berbeceanu.

Reprogramare respinsă

Traian Berbeceanu a postat pe rețeaua de socializare un mesaj, în urma audierilor de vinerea trecută. Am fost citat telefonic "pentru audieri"… am solicitat reprogramare, trecuseră 7 luni în care nu și-au manifestat dorința de a mă audia. "Vineri este ziua mea, aș vrea să o petrec cu soția și fiul meu!"…"Știm, rămâne pt. vineri!'  Ajuns acolo, am fost întâmpinat de presă… ziariști care mi-au urat la mulți ani și mi-au adus la cunoștință noile învinuiri… Nu sunt ei de vină.. .regizorii poartă întreaga responsabilitate! Despre dosar, nu am voie să vorbesc prea mult!…dar despre faptul că sunt mândru de activitatea mea, de cariera mea, de echipa pe care am condus-o, am voie! Am voie să vorbesc și despre onoare, cinste și respect! Nu mă oprește nimeni să vorbesc despre polițiști și procurori care au crescut și s-au dezvoltat profesional alături de noi! Și nu îmi poate nimeni interzice să îmi fie greață…o greață viscerală!”. Scrie Traian Berbeceanu.

Suspectat de infracțiuni…”fără număr”

Traian Berbeceanu este urmărit penal de DIICOT fiind suspectat de nouă infracțiuni: sprijinirea unei grupări infracționale nestructurate, mărturie mincinoasă, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, fals în declarații, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la delapidare, spălare de bani și luare de mită. Acesta a fost reținut, în luna octombrie anului trecut, pentru 24 de ore și, ulterior, arestat preventiv. Berbeceanu a fost eliberat aproape o lună mai târziu, fiind cercetat în continuare în stare de libertate.

Fostul șef al BCCO Alba este cercetat într-un dosar de evaziune cu produse petroliere cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. Potrivit procurorilor, Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării prin oferirea de informații despre acheta DIICOT, perchezițiile care urmau să aibă loc și despre stadiul anumitor dosare.

Procurori puși sub control judiciar

Procurorii care au anchetat inițial dosarul lui Berbeceanu și care au dispus reținerea lui, precum și un ofițer de poliție judiciară, eu fost puși sub control judiciar. Este vorba despre procurorul șef al DIICOT Alba, Ioan Mureșan, un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, Nicolaie Cean, și polițiștul Alin Muntean. Aceștia sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune, în legătură cu instrumentarea dosarului Berbeceanu, reținerea fostului comisar șef făcându-se fără probe.

"La toate activităţile procesuale efectuate inculpatul a beneficiat de plenitudinea drepturilor procesuale garantate de Codul de procedură penală pentru asigurarea unei apărări concrete şi efective", DIICOT.