glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Problema majorității primăriilor de comune: lipsa transparenței și a informațiilor de pe site-uri

Cele mai multe primării de comune din județul Hunedoara „suferă” de lipsă de transparență, în ceea ce privește informațiile publicate pe site-urile lor. Asta, în cazul fericit în care administrațiile locale dețin o astfel de platformă online. Primăriile nu respectă, astfel, dreptul oamenilor de a afla – de acasă sau de la birou, fără a mai merge la sediul administrației – toate informațiile care îi privesc și care implică cheltuirea banilor publici.

În urmă cu câteva zile, o hunedoreancă din comuna Baru, cititoare a cotidianului „Glasul Hunedoarei”, ne-a scris nemulțumită. „Locuiesc în comuna Baru și vă propun un subiect de presă, cel legat de lipsa transparenței primăriilor comunale în ceea ce privește  informațiile locale (hotărâri de consiliu, declarații de avere ale edililor și consilierilor, achiziții publice). Supărarea mea a pornit de la faptul că am vrut să aflu de pe site-ul primăriei Baru (care nu există) dacă primarul Răducanu Daniel a obținut pentru comunitatea mea, finanțare pentru cadastrarea terenurilor agricole. Am căutat și pe site-urile comunelor învecinate, care aveau site-uri dar nu am găsit prea multe informații, acestea nefiind actualizate”, ne-a spus femeia. Pornind de la această informație, „Glasul Hunedoarei” a încercat să afle dacă administrațiile locale comunale, într-adevăr, nu prezintă aceste informații. Rezultatul a fost clar: în marea lor majoritate, cu câteva excepții, primăriile de comune nu respectă dreptul la informare.

La Baru, om nou, problemă veche

Site-ul Primăriei comunei Baru, www.baru.ro, era, ieri și alaltăieri, nefuncțional
Site-ul Primăriei comunei Baru, www.baru.ro, era, ieri și alaltăieri, nefuncțional

Primăria Baru are, de la finalul anului trecut, un angajat nou, care a preluat și sarcina de a se ocupa de site. L-am sunat pe primarul comunei, Daniel Răducanu, pentru a-l întreba de chestiune, iar acesta ni „l-a pasat” pe IT-istul administrației. „Problema este așa: venind aici, a fost o perioadă de adaptare, iar după aceea am început să mă apuc de lucrurile pe care le știu eu imperativ necesare, prin efectul legii. Tot ce înseamnă Legea Transperenței, legislația care ține de tot ce înseamnă site, pentru că e o groază. De când am venit eu, site-ul s-a activat, se lucrează la el, dar e o muncă titanică. Trebuie să iau toate HCL-urile să le scanez, am ajuns undeva pe la jumătate… Este o procedură în care sunt întins ca elasticul… Și la finanțări europene și aici. Site-ul, în esență, e funcțional, dacă știți numărul de înregistrare al oricărui document legat de primărie, îl introduceți în caseta aceea de interogare, și el va apare”, susține Dorin Merticaru, de la primăria Baru. Însă, site-ul www.baru.ro, cel despre care spunea angajatul primăriei că este funcțional, luni nu funcționa. „Săptămâna trecută mergea, vă dați seama… stați să intru și eu, să văd… V-am zis, e și o mică problemă cu un om întins ca elasticul… Site-ul există, nu am de ce să vă mint… (după câteva secunde) Mda, site-ul nu poate fi accesat. Haideți că îi dau un restart la server, și o să vedeți că merge”, mai spune Merticaru. Site-ul însă nu funcționa nici marți.

La Dobra, aceeași problemă. De trei sau patru ani

Astfel de probleme sunt în mai multe comune ale județului. Primarii știu de existența lor și spun că încearcă să le rezolve. Dar, de multe ori, probabil uită. Așa trec ani la rând și cetățenii nu sunt informați despre modul în care sunt cheltuiți banii publici. „Este o problemă cu site-ul și la Dobra, am tot încercat să îl activăm. Foarte tehnic nu știu să vă explic, dar încercăm să dăm de o firmă, de o persoană autorizată, care se ocupă cu site-uri, și să repornim demersul ăsta, să fie funcțional. Ne afectează și pe noi. Suntem în discuții cu firma respectivă, care, zic ei, că lucrează la site. Acuma, eu foarte clar nu știu… Am văzut că e o problemă la mai multe primării, inclusiv la noi. Noi am avut unul funcțional, până acum vreo trei-patru ani, după care, pur și simplu o dispărut. Încercăm să reluăm un contract cu cineva, care să ne poată actualiza site-ul, să îl putem vedea și noi și toată lumea, pentru că până la urmă e important, pentru că sunt hotărârile de Consiliu, declarațiile de avere, pe care trebuie să le vadă și oamenii care vor să le vadă”, declară primarul comunei Dobra, Ovidiu Pădurean.

Există și primării care au site, dar care uită să actualizeze informațiile. Declarațiile de avere ale angajaților sunt cele din anii precedenți, la fel și hotărârile de Consiliu Local şi nici vorbă despre achiziții publice. Astfel, transparența decizională și dreptul la informare sunt egale cu zero. „Eu știu că sunt informațiile… Probabil că e site-ul în lucru acuma, dar, de obicei, noi le avem. Probabil că e perioada asta de început… Am avut niște discuții cu administratorul de site și probabil că e site-ul în lucru. Dar să știți că noi, de obicei, le avem. Eu o să verfic ce mi-ați spus dumneavoastră și ce nu este pus la punct, o să le punem la punct”, spune primarul comunei Bănița, Ioan Marc.