glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Problema maidanezilor rămâne la fel de serioasă. Doar cinci la sută din numărul total al câinilor au ajuns de pe străzi în adăposturi

Problema câinilor maidanezi persistă în judeţ. Deşi autorităţile estimează că în judeţul Hunedoara există aproximativ 45 de mii de câini pe străzi, anul trecut au fost capturaţi doar aproximativ 3.600, peste o mie dintre aceştia fiind eutanasiaţi. Chiar dacă hunedorenii susţin că sunt foarte mari iubitori de animale, în 2014 doar 959 s-au arătat interesaţi de soarta patrupedelor, motiv pentru care i-au şi adoptat.

În urmă cu doi ani, în judeţ s-a înfiinţat Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Judeţean de Ocrotire a Animalelor fără stăpân”, tocmai pentru a scăpa hunedorenii de câinii maidanezi. Deşi reprezentanţii acestei asociaţii îşi cunosc bine scopul, se pare că până în prezent nu au putut răzbi cu miile de câini vagabonzi de pe străzile judeţului. Astfel, pe parcursul anului 2014, membrii asociaţiei au reuşit să strângă de pe străzi 3.522 de câini şi să eutanasieze puţin peste 1.000 dintre aceştia. De asemenea, peste 1.600 de patrupede au fost sterilizate şi doar 959 dintre ele au fost adoptate de iubitorii de animale. „Există o estimare optimistă şi una pesimistă, privind existenţa câinilor vagabonzi în judeţ. Conform estimării optimiste, numărul aproximativ de câini fără stăpân din judeţul Hunedoara ajunge undeva la 35-40.000 de exemplare. Conform estimării pesimiste, numărul aproximativ de câini fără stăpân ar fi între 45.000 şi 50.000 de exemplare. Menţionăm că acest număr este cât se poate de dinamic, deoarece în permanenţă echipele din cadrul asociaţiei noastre capturează câini în urma sesizărilor populaţiei dar, în acelaşi timp, exemplarele nesterilizate aflate în libertate se reproduc în mod necontrolat”, a precizat un reprezentant al asociaţiei, Adrian Cioran.

Abandonarea câinilor, principala problemă

Membrii Serviciului judeţean de ocrotire a animalelor susţin că problema câinilor fără stăpân are o vechime de peste 30 de ani, timp în care ea s-a agravat continuu. În plus aceştia susţin că de vină pentru numărul mare de câini de pe străzi sunt oamenii şi autorităţile. Deşi legea prevede sancţiuni financiare de până la 10.000 de lei, dar şi o pedeapsă cu închisoare de la şase luni la trei ani, hunedorenii abandonează în continuare câini pe stradă, fără ca autorităţile să intervină.  „Un fapt care contribuie la fluctuaţia numărului câinilor fără stăpân din principalele oraşe şi municipii din judeţ este apariţia unor exemplare străine, care sunt eliberate în continuare pe domeniul public de către diverse persoane care doar aşa ştiu să rezolve problema câinilor cu sau fără stăpân din judeţele învecinate. Un alt factor important care contribuie permanent la sporirea numărului de câini fără stăpân de pe domeniul public este abandonul câinilor care au proprietar, faptă care nu este suficient controlată şi sancţionată de organele abilitate. Sperăm ca măsurile legale apărute în luna ianuarie 2015, legate de obligaţia proprietarilor de a-şi microcipa câinii, să limiteze abandonul acestor animale”, a adăugat Adrian Cioran. În acest moment în subordinea SJOAFS Hunedoara există un număr de opt adăposturi în Deva, Brad, Orăştie, Simeria, Hunedoara, Călan, Petroşani şi Uricani.

Hunedorenii, îngroziţi de câinii vagabonzi

Cu toate eforturile reprezentanţilor Serviciului judeţean de ocrotire a animalelor de a strânge maidanezii de pe străzile judeţului, în momentul de faţă există zeci de mii de câini prin parcuri sau pe la blocuri, de care oamenii sunt îngroziţi. Spre exemplu în cartierul Micro 15 din municipiul Deva oamenii susţin că nu pot ieşi din casă sau nu pot merge până la magazin deoarece zilnic apar tot mai mulţi maidanezi. „Îmi este frică să merg până la magazin să cumpăr ceva sau să ies să mă plimb, că toată zona este împânzită de câini. În plus, în ultimul timp nu mai pot să ies nici în parc cu nepoţica deoarece îmi este frică să nu se întâmple vreo nenorocire. Nu ştiu cine este de vină pentru această situaţie, dar ar trebui ca autorităţile să îi adune odată pe toţi de pe străzi”, a menţionat Mariana Stefănuţ.

Aproximativ 10 mii de câini au fost microcipaţi şi vaccinaţi

Campania de vaccinare antirabică a câinilor din gospodării este pe punctul de a fi finalizată. Vaccinarea împotriva rabiei este obligatorie şi medicii veterinari vor vaccina, până la finele lunii februarie, toţi câinii care sunt microcipaţi, în mod gratuit. Potrivit reprezentanţilor DSVSA Hunedoara, la nivelul judeţului există aproximativ 45 de mii de câini cu stăpân. Dintre aceştia, medicii susţin că au fost vaccinaţi antirabic şi microcipaţi aproximativ 10 mii. „Toţi proprietarii de câini trebuie să ştie faptul că deţinerea patrupedelor nemicrocipate şi neînregistrate în RECS este strict interzisă de anul acesta. Rugăm restul hunedorenilor să se prezinte la medicii veterinari pentru a microcipa animalele, pentru că în caz contrar vor risca amenzi între 1.000 şi 5.000 de lei”, a adăugat Leontin Laslău. 

Loading...