glasul-hd.ro Web analytics

ComunitatePro memoria

Pro memoria (9). Vechiul monument de la După Piatră

În zona localității După Piatră (comuna Buceș), există mai multe cruci, monumente sau troițe, unele vechi de peste 150 de ani, altele dedicate eroilor din cele două Războaie Mondiale, însă cele mai cunoscute rămân cele amplasate în punctul „Cheia”, și cunoscute mai ales sub numele de „Crucea Iancului”. Asta și pentru  faptul că, de aproape o jumătate de secol, acolo se desfășoară anual o serie de manifestări ce amintesc de evenimentele din 18-19 mai 1849, când trupele conduse de Hatvany au fost înfrânte de moții conduși de Avram Iancu.

 

Ridicat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

 

Dar nu la aceste lucruri facem referire în materialul de față, ci la un alt monument, aflat mai în amonte, pe marginea drumului ce duce spre Tarnița, alt sat aflat administrativ în comuna Buceș. Așezat între firul îngust al văii și un deal acoperit de pădure tânără, monumentul este înconjurat pe trei laturi de un scund gărduleț de lemn, pe cea de-a patra latură fiind amplasată o băncuță rudimentară, ca loc de popas pentru bătrânii din zonă sau de meditație pentru turiști.

Monumentul nu este deloc impozant ca dimensiuni și este minimalist din punctul de vedere al realizării și al informațiilor pe care le oferă. Postamentul nu este cel original, fiind refăcut ulterior din ciment, în formă de trunchi de piramidă și având o înălțime de aproximativ 38 de centimetri. În principal, monumentul este constituit din două registre, cel superior fiind constituit dintr-o cruce greacă cu brațul inferior mai lat la bază și sprijinit pe o arcadă semicirculară stilizată.

Terminațiile celorlalte brațe sunt sculptate sub formă de lobi simpli, iar la întretăierea lor se găsește incizat semnul crucii. Nu lipsesc nici inscripțiile de consacrare.

 

Cu sprijinul parohiei

 

Dimensiunile, așa cum spuneam, nu sunt impresionante. Fără postament monumentul măsoară doar 122 de centimetri înălțime, are o grosime de 17 centimetri, iar lățimea variază între 40 de centrimetri în partea semiarcadei și 35 de centimetri în zona textului săpat în registrul inferior. Primul rând urmărește conturul arcadei, după care textul este redat normal: „SA RIDICAT ACEASTA SFANTA // CRUCE INTRU AM / INTIREA EROILOR / MORTI PENTRU / PATRIE SI NEAM / IN ANII 1914 1918 / SI 1941 PANA IN / PREZENT CU CON / TRIBUTIA PAROH / AN 1944 SEPT”.

După cum se observă, lipsesc numele eroilor, dar lucrurile sunt explicabile. Ce trebuie însă subliniat este faptul că, deși ridicată cu aproape un an înainte ca cel de-al Doilea Război Mondial să se fi încheiat, crucea-monument de la După Piatră, ridicată în memoria eroilor căzuți pe diferite fronturi nu a fost inventariată în lista respectivelor monumente din județ de dinainte de 1990, pe care o avem la dispoziție. Este așadar un act de reparație morală, în Anul Centenarului, acela de a identifica și alte asemenea monumente pentru a avea o imagine cât mai completă asupra jertfelor aduse de hunedoreni și a modului în care ei au înțeles să își cinstească eroii.