glasul-hd.ro Web analytics

Pro memoria

Prin Ghelari și Hățăgel

Ne oprim în acest material asupra altor două monumente realizate relativ recent, mai precis după anul 2000: monumentul nou din Ghelari și monumentul din Hățăgel.

Personalități și eroi la Ghelari

SECUND 2La Ghelari, pe lângă monumentul vechi dedicat eroilor, în anul 2004 a fost ridicat un alt obiectiv memorial, amplasat aproximativ în fața Primăriei. Forma este futuristă, semnul crucii fiind redat de golul rezultat în urma asamblării mai multor bucăți de marmură albă. O alee de ciment face legătura cu soclul tot din ciment, dar placat cu bucăți de marmură.

Pe alte patru plăci se amintește despre faptul că „MONUMENTUL EROILOR ȘI PERSONALITĂȚILOR”  a fost ridicat „ÎN MEMORIA EROILOR / COMUNEI GHELARI / CĂZUȚI ÎN PRIMUL ȘI / AL DOILEA RĂZBOI / MODIAL” (text sub care se găsește o ramură de măslin), sunt menționate cu destul de multe detalii zece „PERSONALITĂȚI” ale comunei (spațiul nu ne permite să le menționăm aici), precum și următoarele informații: „INIȚIATOR / PRIMAR TENȚ SERGIU / EXECUTANT / FLORIN POANTĂ / MAI 2004”.

Monumentul din Hățăgel

Și la Hățăgel (comuna Densuș) a fost ridicat în anul 2005 un monument de marmură albă, relativ simplu și de dimensiuni modeste. Nu avem cunoștință de existența unui monument al eroilor ridicat anterior.

Practic, obiectivul funerar din această localitate este ridicat pe un mic postament de ciment și a fost realizat din marmură. Registrul principal, de formă aproximativ pătrată, având colțurile superioare teșite, este încadrat de două elemente care redau simbolic două lumânări ce ar trebui să ardă veșnic întru pomenirea celor căzuți pe fronturile celor două Războaie Mondiale, și se află așezat pe o altă bucată de marmură pe care se poate citi inscripția: „Veșnica lor pomenire”. Tot pe registrul principal sunt redate stilizat și câteva elemente decorative: o cască militară așezată pe o sabie și o pușcă, dispuse încrucișat. Alături se găsește textul principal: „MONUMENTUL EROILOR / DIN HĂȚĂGEL // 1914 – 1918 / LĂȚUG IOJA / ARAD RUSU / VASILONI ARON / LASCONI SIMION / PURCEL ARON / DĂNESC PĂTROI / RĂDONI ION / BLENTEA PETRU / DĂNESC ARON / DĂNESC PETRU / SOCACI PETRU / ARAD DUMITRU // 1940 – 1945 / LĂȚUG FILIP / VINȚAN IANĂȘ / VASILONI ION / DĂNESC NELU / DRĂGOTESC IACOB / GĂRDEAN GHEORGHE / SOCACI IOSIF / BLENTEA ARON”. Iar puțin mai jos, „MARMOSIM 2005”. Partea superioară este o cruce decorată cu inscripțiile de consacrare și cu tricolorul României.

În cimitir am mai identificat încă trei cruci de eroi asupra cărora vom reveni într-un articol viitor.

 Daniel I. Iancu