glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateÎnvățământ

Primul clopoțel din noul an școlar a sunat. Peste 60 de mii de elevi și preșcolari au început școala (GALERIE FOTO)

Clopoţelul a sunat ieri în toate şcolile din judeţul Hunedoara pentru mii de şcolari şi preşcolari. După festivităţile de deschidere, copiii au intrat în sălile de clasă unde au primit manualele aferente anului în care vor studia.

Pentru aproximativ 60 de mii de copii din judeţul Hunedoara, a sunat ieri primul clopoţel din anul şcolar 2016-2017. Conducerile şcolilor le-au acordat o atenţie deosebită celor mai mici elevi, cărora le-au urat bun venit în cadrul festivităţii de deschidere a anului şcolar. La fel ca în fiecare an, cele mai mari emoţii le-au avut prichindeii care au pășit pentru prima dată în şcoală, respectiv cei de la clasa pregătitoare şi cei din clasa I. Cu buchete de flori în mână, îmbrăcaţi în uniforme sau în cele mai frumoase haine, cei din ciclul primar şi-au lăsat cu greu părinţii sau bunicii de mână pentru a se întoarce la şcoală. Dacă cei mici s-au aşezat cuminţi în rând, sub atenta supraveghere a învăţătorilor, nu acelaşi lucru se poate spune despre elevii din învăţământul liceal, mai ales cei din clasele terminale, care au preferat să îşi povestească impresiile din vacanţă, departe de careu. Fiecare tânăr va porni într-o altă etapă de viaţă, una în care va acumula cunoştinţe şi va învăţa lucruri noi.

Atmosferă de sărbătoare la „Regina Maria” Deva

La Colegiul Național Pedagogic ,,Regina Maria” din Deva a fost o adevărată atmosferă de sărbătoare. În jurul orei 09:00, toți elevii și profesorii au participat la careul oficial de deschidere a noului an școlar. Festivitățile au început cu intonarea imnului național și cu o slujbă religioasă, oficiată de doi preoți. La manifestări au fost prezenți și primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, dar și subprefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely, care le-au adresat copiilor un gând bun, la pășirea în noul an școlar. De asemenea, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, Maria Ștefănie, care a fost prezentă la festivitatea de deschidere a noului an școlar de la Colegiul Național „Decebal” Deva, le-a transmis elevilor și părinților mai multe urări de bine: „Dragi elevi, la început de nou an şcolar, doresc să vă transmit tuturor urări de succes în ascensiunea voastră spre cunoaştere şi desăvârşire spirituală. Cei aflaţi la început de drum sperăm să descopere valenţele eterne ale spiritului decebalist şi să fie mândri, împreună cu familiile lor, că aparţin acestui prestigios colegiu. Stimaţi părinţi, atât noi, profesorii, cât şi dumneavoastră, părinţii, avem acelaşi vis: acela de a-i face fericiţi şi întelepţi pe copiii noştri, de a-i educa pentru a putea extrage forţa din fragilitate, zâmbet din lacrimi, experienţa de viață din succese şi înţelepciune din eşecuri”.

Noutăți în noul an școlar

Noul an şcolar aduce mai multe modificări atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. Astfel, ponderea mediei claselor V-VIII va fi de 20 la sută, față de 25 la sută cât era până acum, admiterea la liceu se va face într-o singură etapă computerizată, iar elevilor claselor a XI-a şi a XII-a li s-a asigurat, pentru prima dată, manuale școlare gratuite. În plus, în ceea ce priveşte notarea la examenele naţionale, ministrul de resort a emis un ordin prin care s-a renunţat la pragul de 0,5 puncte pentru admiterea contestaţiilor. Totodată, una dintre noutățile anului școlar este aceea că elevii vor avea un statut propriu. Acest document reglementează drepturile și obligațiile elevilor înmatriculați în instituțiile de învățământ de stat, particular sau confesional din România, primul de acest tip elaborat în România după 1990. Drepturile elevilor sunt structurate în cinci categorii: drepturi educaționale, drepturi de asociere și exprimare, drepturi sociale, recompense și alte drepturi. Documentul prevede deopotrivă îndatoriri, interdicții și sancțiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unității de învățământ, a prevederilor statutului sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare. O altă noutate ține de reducerea birocrației, respectiv în cadrul instituțiilor din sistemul de învățământ sunt acceptate în relația cu cetățenii documentele conforme cu originalul, în locul celor autentificate notarial. Noul an școlar are 35 de săptămâni de cursuri, însumând 169 de zile lucrătoare, și se structurează în două semestre: 12 septembrie 2016 – 3 februarie 2017, respectiv 13 februarie 2017 – 16 iunie 2017.

Back to top button