glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Primul centru de colectare a lânii de oaie a fost înființat în județ

În județul Hunedoara a fost înființat primul centru autorizat de colectare a lânii de oaie. Acesta funcționează la Simeria, pe strada Depozitelor nr. 1 și aparține firmei SC APROTERRA SA Simeria.

Existența unui astfel de centru la nivelul județului a fost posibilă în urma acordului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Direcției pentru Agricultură Hunedoara. Potrivit reprezentanților DA Hunedoara, crescătorii de ovine înscriși în schema de Ajutor de minimis în conformitate cu HG 500/2017 și cu Legea 70/2018 au posibilitatea să predea întreaga cantitate de lână de care dispun la acest Centru de colectare și să primească un leu pentru fiecare kilogram de lână predat. În județ, există 935 de fermieri înscriși în program. „Acesta este primul centru de colectare a lânii din județul Hunedoara care va fi înființat la Simeria de către o firmă privată SC APROTERRA SA. Reprezentanții firmei cunosc bine domeniul, au mai lucrat cu fermierii, pentru că de 20 de ani ei distribuie inputuri agricole. În plus, au spații suficiente pentru depozitare, mașini pentru transport și sunt autorizați pentru preluarea lânii. Oamenii pot să meargă să ducă lâna acolo, după aceea să vină la Direcția Agricolă să depună documentele prin care vor face dovada că au livrat lâna și vor primi 1leu/kg subvenție”, a declarat directorul DA Hunedoara, Călin Petru Marian.

Condiții

Totuși, fermierii hunedoreni trebuie să cunoască anumite condiții de preluare. „Lâna de culoare albă, fără ciulini și balegă, tunsă cojoc va fi achiziționată la un preț stabilit în funcție de calitatea acesteia, iar lâna de altă culoare va fi cântărită și consemnată separat pe documentele întocmite la preluare. La predarea lânii: persoanele juridice vor emite facturi pentru cantitatea de lână predată, care vor fi confirmate la primire de către colectorul autorizat; Persoanele fizice vor prezenta carnetul de comercializare, în care se va consemna cantitatea de lână predată. Colectorul va efectua plata lânii preluate în numerar sau prin virament bancar”, susțin reprezentanții DA Hunedoara.