glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Primul caz de trichineloză confirmat anul acesta în județ

Primul focar de trichineloză de anul acesta a fost depistat în județul Hunedoara. Potrivit medicilor veterinari, porcul infestat cu trichineloză (boală provocată de parazitul Trichinella spiralis) aparținea unei familii din Călan.

În această perioadă, la nivelul județului, tot mai mulți porci sunt sacrificați. Deși anul trecut, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nu au identificat pe teritoriul județului focare de trichineloză, de această dată, boala provocată de parazitul Trichinella spiralis se pare că a făcut deja prima victimă. Astfel, la începutul lunii decembrie, inspectorii sanitari-veterinari au identificat primul focar de trichineloză, la o gospodărie din Călan. Din fericire, focarul a fost distrus iar oamenii nu au apucat să consume carnea contaminată. „Am avut un singur focar de trichineloză, dar a fost repede eradicat. Boala a fost identificată la un porc sacrificat într-o gospodărie din Călan, exact de Sfântul Andrei. Oamenii au tăiat porcul şi au mers cu el la analize la circumscripţia veterinară din oraș. Acolo s-a descoperit că porcul era infestat, motiv pentru care au trimis analizele la sediul DSVSA, unde s-a confirmat acelaşi lucru. Am incinerat animalul şi am îngropat rămăşiţele pentru evitarea răspândirii parazitului. În urma acestui incident nimeni nu a fost îmbolnăvit deoarece carnea nu a fost consumată. Deși oamenii ne-au spus că nu au consumat carnea provenită de la porc, noi am vorbit cu medicul lor de familie să demareze o anchetă epidemiologică. Rugăm toți consumatorii, să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazinele specializate”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Hunedoara, Leontin Laslău.

Examen trichineloscopic în 61 de circumscripții sanitar-veterinare

Reprezentanții DSVSA Hunedoara reamintesc hunedorenilor că la nivelul județului au fost organizate 61 de circumscripții sanitar-veterinare pentru efectuarea examenului trichineloscopic, care acoperă 69 de unități administrativ teritoriale. Acestea funcționează și în zilele de weekend – sâmbătă și duminică. „Examinarea în vederea depistării trichinelozei a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi este obligatorie. Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale va fi sancţionată, de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, cu amenzi drastice”, a adăugat Leontin Laslău.