glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Primele medalii la kaiac-canoe pentru Deva

Relatam în luna aprilie a acestui an despre situaţia nefericită a kaiaciştilor şi canoiştilor de la Colegiul Naţional Sportiv Cetate din Deva, obligaţi să se pregătească exclusiv pe uscat din lipsa dotărilor materiale. Între timp lucrurile s-au mai îmbunătăţit, tinerii sportivi deveni au putut ieşi pe apă să se antreneze şi, prin urmare, au avut posibilitatea şi să participe la concursuri.

Mai mult, şi acest fapt este aproape incredibil, kaiaciştii de la CNS Cetate au obţinut primele medalii pentru Deva din istoria acestui sport. În această lună ei au luat parte la două competiţii, Cupa Nautic Banat la Timişoara şi Regata Orşova de Kaiac-Canoe, de unde s-au întors cu un total de cinci medalii, una de aur, trei de argint şi una de bronz.

Au participat trei sportivi dintre cei mai promiţători

Cum a fost posibil acest lucru am aflat de la profesorul Alexandru Mureşan, antrenorul kaiaciştilor şi canoiştilor deveni şi sufletul acestei discipline la Deva. „Am început antrenamentele pe apă în a doua jumătate a lunii iunie, până atunci noi efectuând anul acesta doar pregătire pe uscat. În luna octombrie am selecţionat trei dintre cei mai promiţători kaiacişti ai noştri – am fi vrut să fie mai mulţi, dar am fost restricţionaţi de cheltuielile pentru cazare şi masă – cu care am participat la concursurile de la Timişoara şi Orşova. Aceştia sunt Cristian Vuivan şi Gabriel Ciorea, ambii juniori I, 17 ani şi Alexandru Cociş, junior III, de 12 ani, care are doar două luni de antrenament la această disciplină, dar a obţinut clasări onorabile”, spune Mureşan.

Cronologic, prima competiţie la care au participat sportivii de la CNC Cetate a fost Cupa Nautic Banat, în 15 octombrie, care s-a desfăşurat pe Bega. Practic s-au desfăşurat de fapt două concursuri, în două locaţii alăturate, iar în ambele Cristian Vuivan a obţinut medaliile de argint în proba de kaiac pe distanţa de 200 metri. Tot la juniori I, în aceeaşi probă, colegul său Gabriel Ciorea s-a clasat pe locul 4.

Rezultate încă şi mai bune au obţinut devenii la Regata Orşova, desfăşurată în perioada 21 – 22 octombrie. În cele două zile de concurs au fost programate probe pe 1000 şi 2000 de metri. Cristian Vuivan a terminat primul la kaiac simplu 2000 m, cucerind aurul, şi al doilea la kaiac simplu 1000 m, obţinând medalia de argint. În proba de kaiac dublu 1000 m echipajul alcătuit din Vuivan şi Ciorea a terminat pe locul 3, fiind medaliat cu bronz. O comportare meritorie a avut Alexandru Cociş, care după doar două luni de antrenament, cum menţiona antrenorul său, s-a clasat pe locul 7 atât la 1000 cât şi la 2000 de metri.

Veşti bune pentru pregătirea în continuare

„Nu poţi face antrenament pe o apă curgătoare cum e râul Mureş fără să poţi supraveghea îndeaproape copiii la aceste antrenamente, însă costurile pe care le implică o şalupă de supraveghere nu avem de unde să le acoperim. Şalupa costă 2.500 de euro fără TVA, iar motorul şalupei 3.500 de euro”, spunea în această primăvară profesorul Mureşan. Vestea cea bună este că între timp s-a găsit un sponsor care a acoperit această cheltuială, una absolut necesară, nu un lux cum ar putea crede unii. „Am primit sprijinul financiar al celor de la Heidelberg Cement, care au cumpărat şi şalupa şi motorul, în două săptămâni le aducem şi le vom avea la Deva. Le mulţumesc din suflet pe această cale, la fel cum îi mulţumesc şi doamnei Alina State, care ne-a acordat tot ajutorul material promis în acest an”, a declarat antrenorul Alexandru Mureşan pentru Glasul Hunedoarei.

Pentru kaiaciştii şi canoiştii deveni sezonul competiţional 2017 s-a încheiat, urmând să reia participarea la concursuri în primăvara lui 2018. Cu contractele de sponsorizare de la Colegiul Naţional Sportiv Cetate la care se adaugă sprijinul financiar al sponsorilor pomeniţi mai sus, viitorul acestei discipline de kaiac-canoe în Deva nu mai pare atât de sumbru ca în urmă cu jumătate de an.