glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Primarul Viorel Arion a fost huiduit la „scenă deschisă”. Protest spontan la spitalul din Hunedoara (VIDEO)

Personalul din cadrul Spitalului Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara a declanşat ieri, la primele ore ale dimineţii, un protest spontan împotriva deciziei impuse de primarul Viorel Arion cu privire la demiterea din funcţie a managerului Bende Barna. De la asistente medicale la şefi de secţie şi personal auxiliar, angajaţii unităţii medicale s-au strâns în afiteatrul spitalului unde au cerut explicaţii primarului Viorel Arion şi l-au acuzat de interese politice.

Sute de angajaţi ai spitalului din Hunedoara au refuzat ieri să înceapă programul de muncă, revoltaţi fiind de decizia de demitere a managerului unităţii medicale. Primarul Hunedoarei a încercat în zadar să calmeze spiritele. Pus la colţ de zecile de angajaţi, Viorel Arion a încercat să invoce anumite argumente pentru decizia sa, însă motivele prezentate nu au convins protestatarii, iar discuţia dintre primar şi personalul spitalului s-a finalizat cu huiduieli la adresa lui Arion. Chiar dacă angajaţii spitalului s-au revoltat cu privire la decizia primarului şi a celor trei membri ai Consiliului de Administraţie, edilul Hunedoarei susţine că de fapt nu este vorba despre nicio revoltă. „Nu ştiu despre ce revoltă este vorba. Eu am prezentat motivele demiterii conducerii. Sunt foarte clare, am de recuperat un prejudiciu de aproape trei milioane de euro şi o voi face. Managerul nu face parte din comisia de licitaţie, dar toată licitaţia s-a efectuat în baza unui raport făcut de dumnealui, în care indica preţurile echipamentelor, care erau de cinci ori mai mari faţă de preţul pieţei”, a motivat Arion, totodată spunându-le angajaţilor spitalului să plătească din buzunarul lor prejudiciul semnalat de Curtea de Conturi.

Protestul a continuat şi în holul principal al spitalului

Discuţia cu primarul Arion i-a revoltat şi mai mult pe angajaţii spitalului. Aceştia au părăsit anfiteatrul şi au continuat protestul pe holul unităţii medicale. La apariţia fostului manager Bende Barna s-au stârnit ropote de aplauze, iar protestatarii l-au aplaudat în continuu timp de câteva minute. Au strigat apoi lozinci împotriva politizării conducerii spitalului şi de susţinere a fostului manager. Medicul Bende Barna a făcut apel la calm.

O decapitare fulgerătoare

Managerul Spitalului, Bende Barna, a fost demis miercuri din funcţie laolaltă cu membrii comitetului director al unităţii medicale. Decizia privind demiterea acestora din funcţie a fost luată în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului de Administraţie din care fac parte zece persoane, dintre care doar cinci cu drept de vot. Trei dintre acestea, cele care au votat pentru demitere, reprezintă Primăria Hunedoara în CA. Aceleaşi trei persoane, respectiv Silvia Ghenea, Robert Muszic şi Bianca Lovasz, au prezentat un raport întocmit de CA, raport pe care nu îl văzuse nici un alt membru din Consiliul de Administraţie decât cei trei, au supus la vot şi au plecat. Fără a i se permite să-şi prezinte cauza, managerului Bende Barna i-au fost puse „în cârcă” mai multe acuzaţii, printre care faptul că a prejudiciat bugetul local cu trei milioane de euro prin derularea contractului de dotare cu aparatură a unităţii medicale, în contextul în care acesta a semnat recepţia de primire a aparatelor doar în calitate de beneficiar şi o listă cu necesarul de echipamente care figurau ca fiind evaluate la un preţ transmis tot de Primăria Hunedoara, prin primarul de la acea vreme. Totodată managerului i s-a imputat lipsa unor indicatori de management care ar fi trebuit să fie negociaţi tot cu reprezentanţii primăriei, lucru care nu s-a întâmplat. De asemenea, conducerea primăriei ar fi trebuit să desemneze o comisie de evaluare a indicatorilor de management, însă nici acest lucru nu s-a dorit. Contractul de management al medicului Bende Barna va înceta în 18 martie, urmând să fie desemnat un manager interimar, iar peste şase luni să fie organizat concurs pentru ocuparea postului.

(Foto: Angajaţii spitalului l-au aplaudat pe doctorul Bende Barna)