glasul-hd.ro Web analytics

ActualitatePolitică

Primarii liberali care cer schimbarea lui Ţîmpău: „Suntem umiliţi de PSD, iar conducerea noastră nu reacţionează”

25 de primari liberali din judeţ cer schimbarea lui Bogdan Ţîmpău din funcţia de preşedinte şi a lui Liviu Antal din cea de secretar general. Biroul Permanent Naţional al PNL va lua în discuţie situaţia de la Hunedoara în şedinţa sa de luni, sau, cel mai târziu, peste 10 zile.

O delegaţie a primarilor care îl contestă pe Bogdan Ţîmpău s-a întâlnit ieri, la Bucureşti, cu preşedintele PNL, Alina Gorgiu. Delegaţia a fost formată din Ovidiu Furdui (Crişcior), Mihai Irimie (Şoimuş), Marius Omotă (Ilia), Călin Dud (Luncoiu de Jos) şi Victor Stoica (Pui). Aceştia ne-au declarat că discuţia cu Alina Ghorgiu a fost una destul de relaxată şi a avut o singură concluzie: solicitarea lor ca Bogdan Ţîmpău să fie înlăturat de la şefia organizaţiei judeţene PNL Hunedoara va fi discutată într-una dintre şedinţele Biroului Permanent Naţional, cel mai probabil luni, cel mai târziu pe 1 august.

O scrisoare scurtă şi cuprinzătoare

Întrunirea de ieri, de la Bucureşti, s-a produs după ce 25 dintre cei 32 de primari PNL din judeţ au transmis conducerii centrale o scrisoare prin care cer schimbarea lui Bogdan Ţîmpău şi a secretarului general al PNL Hunedoara, Liviu Antal. „ De multă vreme, în județul Hunedoara, organizația PNL se află pe o pantă descendentă atât din punct de vedere a imaginii publice cât și electoral. Din păcate, a fost nevoie de un eșec lamentabil la alegerile locale, pentru ca incapacitatea conducerii organizației județene să fie dovedită. În loc să strângem rândurile, să analizăm cauzele eșecului și să îndreptăm ceea ce a fost greșit, suntem puși în situația de a fi umiliți efectiv de adversarii politici de la PSD, în lipsa oricărei reacții a conducerii noastre și în special a președintelui interimar, Bogdan Țîmpău. De la alegeri până în prezent, a fost convocată o singură ședință a forurilor de conducere, în care a avut loc o analiză foarte sumară a rezultatelor. În această situație, practic partidul nu mai este condus de nimeni. Primarii care au câștigat alegerile au fost lăsați fără nici un sprijin politic la voia conducerii Consiliului Județean, care a revenit PSD. Practic, în județul Hunedoara, noi, liberalii, ne-am predat fără să facem nici un gest de opoziție și fără să transmitem nici un mesaj electoratului. Foști lideri ai PNL migrează către ALDE, fără ca președintele, Bogdan Țîmpău să aibă o reacție publică la acest fenomen. În partid nu există linie clară în ceea ce privește atitudinea pe care trebuie să o adopte liberalii aflați în opoziție și mesajele publice pe care trebuie să le transmită, în lipsa unei coordonări din partea președintelui Bogdan Țîmpău sau a unor persoane desemnate de acesta să se ocupe cu partea de comunicare”, se arată în scrisoarea care are, de fapt, o singură pagină (în afară de lista cu semnături).

Multe reproşuri, o singură reacţie

„Nu poţi să conduci o organizaţiei spunându-i unui primar ceva, altui primar, altceva. Iar domnul Ţîmpău tot asta a făcut. Aveam 42 de primării, acum mai avem 32, am pierdut Hunedoara, am pierdut Deva, am pierdut Consiliul Judeţean. Iar asta după ce nouă ni s-au arătat nişte sondaje false, cel puţin pentru Deva şi Hunedoara. Am pierdut aproape totul, nu prea mai avem ce să pierdem acum”, spune primarul comunei Crişcior, Ovidiu Furdui.

„Am semnat acea scrisoare înaintată conducerii centrale din dorinţa de a reporni partidul. Îi reproşez domnului Ţîmpău lipsa de comunicare cu primarii din judeţ. Un lider trebuie să fie activ atât în plan politic cât şi administrativ. Dumnealui e deputat, e acolo, la Bucureşti, dar nu m-a sunat niciodată să mă ajute cu vreo informaţie administrativă obţinută «la prima mână», spune Călin Dud, primarul comunei Luncoiu de Jos.

„Organizaţia judeţeană PNL Hunedoara e în cădere liberă. Luaţi, de exemplu, rezultatele alegerilor locale. Poate că toţi suntem responsabili pentru rezultate, dar trebuie acum să facem ceva, să o resuscităm, pentru că vrem altfel de rezultate la alegerile parlamentare”, declară primarul comunei Pui, Victor Stoica.

Contactat ieri, după întâlnirea primarilor hunedoreni cu Alina Gorghiu, preşedintele PNL Hunedoara, Bogdan Ţîmpău nu a dorit să comenteze pe marginea reproşurilor aduse de colegii săi de partid: „Nu aş vrea să comentez nimic până nu este clară situaţia în partid. Este singurul comentariu pe care îl fac la acest moment”.

Liviu Antal: „Dacă preşedintele pleacă, mă retrag şi eu”

Pentru Caseta 1Secretarul general al PNL Hunedoara, Liviu Antal (foto) spune că este oarecum surprins că demersul de schimbare iniţiat de primarii liberali îl vizează doar pe el şi pe preşedintele Ţîmpău: „Conducerea executivă este formată din Bogdan Ţîmpău – preşedinte, Dorin Gligor – prim-vicepreşedinte, Liviu Antal – secretar general şi Cătălin Strinu – secretar general adjunct. Mie mi s-ar fi părut ca problema să fie pusă într-un for al partidului şi să fie luată în discuţie toată conducerea partidului. Conform vechiului statut al PNL, secretarul general este numit de preşedinte. Dacă vine un nou preşedinte, automat mă retrag şi eu şi rămân la dispoziţia partidului. Pe de altă parte, nu mi s-ar părea normal să înlocuieşti un interimar cu un alt interimar”.

Adrian David: „Minoritatea se va supune majorităţii”

ptr Caseta 2Imediat după alegerile locale din 5 iunie, Adrian David (foto), cel care a fost director de campanie al PNL şi îşi dorea să rămână preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, a făcut, de mai multe ori, apeluri la calm şi la unitate în organizaţia judeţeană. Ieri, David a admis că tensiunile care au răbufnit public la începutul săptămânii s-au semnalat încă de acum o lună şi jumătate: „Genul acesta de reacţie nu e deloc rar întâlnit într-o situaţie în care se pierd alegerile, iar un partid ajunge pe locul II din postura de principală forţă politică a unui judeţ. E normal ca liberalii să fie nemulţumiţi. Nu vreau să comentez intenţia celor 25 de primari. Orice este în folosul PNL este şi în folosul meu, ca om politic. Nu mă situez în nicio tabără, ci mă situez de partea PNL. E o greşeală să spunem că ar fi vorba de tabere acum, în partid. Îmi doresc ca situaţia asta să se lămurească cât mai repede, iar minoritatea se va supune majorităţii, ca-n orice democraţie. Dacă lucrurile se liniştesc repede, ne punem pe treabă. Dacă incertitudinea persistă, vom avea un eşec şi la alegerile parlamentare”.

Tags