glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Primarii, înştiinţaţi despre situaţiile de urgenţă

Primarii din judeţul Hunedoara, reprezentanţii Prefecturii Hunedoara şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă s-au reunit la afârşitul săptămânii trecute în cadrul unei şedinţe de instruire condusă de prefectul judeţului, Ştefan Dezmeri .

Reuniunea a avut ca scop prezentarea atribuţiilor edililor în situaţiile de urgenţă. La această reuniune au participat, pe lângă primari, şi reprezentanţii Serviciului de Gospodărire a Apelor Hunedoara, respectiv ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă “Iancu de Hunedoara”. Discuţiile din cadrul întâlnirii s-au axat pe prezentarea managementului situaţiilor de urgenţă în caz de inundaţii şi care sunt atribuţiile primarilor în aceste situaţii, precum şi analizarea situaţiilor produse în cursul anului 2011. Prefectul judeţului Hunedoara a pus accent pe necesitatea participării personalului cu funcţii de conducere din administraţia publică locală la cursurile obligatorii organizate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Totodată s-a precizat faptul că de curând, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Garda Naţională de Mediu şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură au semnat un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente. Potrivit maiorului Claudiu Achim, din cadrul ISU, în anul 2011 au fost semnalate peste 8000 de situaţii de urgenţă. “Anul trecut au fost înregistrate 8415 situaţii de urgenţă, majoritatea fiind arderi necontrolate a pajiştilor”, a declarat Claudiu Achim.
“Solicit primarilor, în calitatea acestora de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, să se implice în luarea măsurilor necesare privind prevenirea şi limitarea cauzelor ce pot produce diferite situaţii de urgenţă. Pe această cale, fac un apel public cetăţenilor judeţului care deţin terenuri agricole să respecte legislaţia existentă referitoare la arderea resturilor vegetale, deoarece este un fapt constatat că incendiile de vegetaţie uscată, în această perioadă, tind să ia amploare. Pericolul extinderii acestora către păduri, zone populate şi chiar căi de comunicaţii rutiere şi feroviare este ridicat şi de aceea, se impune monitorizarea acestor fenomene, iar în cazul înregistrării de abateri să fie aplicate prevederile legale în domeniu”, a afirmat prefectul judeţului Hunedoara, Ștefan Dezmeri.

Back to top button