glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

În Primăria lui Mărginean, prețul cel mai mare făcea legea. Cum a montat fostul primar al Devei semafoare aduse de prietenii consilierului său

Proiectul de semaforizare a municipiului Deva a fost atribuit de fosta conducere a municipalității firmei care a venit cu prețul cel mai mare și termenul de realizare cel mai lung. Această ilegalitate a fost „favorizată” de legăturile apropiate ale consilierului personal al fostului primar cu firma UTI, care a fost desemnată câștigătoarea licitației.

Licitația pentru proiectul „Sistem integrat pentru managementul traficului rutier în municipiul Deva” a fost un bun prilej pentru consilierul primarului Devei, Radu Dragomir, să își favorizeze foștii colaboratori de la firma UTI. Aceasta a câștigat licitația la care au participat încă două societăți, chiar dacă a ofertat un preț cu 715.882 lei mai mare decât Alcatel România.

Asta are, asta-i mare, asta e câștigătoare!

La licitație s-au înscris trei societăți comerciale, UTI Trafic Management București, care a ofertat 12.524.847 lei și termen de execuție de 210 zile, Alcatel Lucent România SRL cu 11.809.025 lei și termen de execuție de 140 de zile și Moni Impex SRL din Hațeg cu 10.726.882 și termen de 210 zile. Ultima dintre societăți a fost declarată inacceptabilă deoarece, în opinia comisiei de evaluare, nu a îndeplinit câteva cerințe de calificare și a răspuns neconcludent la solicitările de clarificări. Au mai rămas astfel în cursă doar UTI și Alcatel.

Alcatel, eliminată pentru că nu avea „bască” pe carcasa echipamentelor

După ce au scăpat de firma mai mică și fără experiență, „specialiștii” Primăriei Deva au început să caute nod în papură firmei Alcatel. Au intrat la analiză ofertele tehnice ale celor două societăți, făcute de câțiva experți cooptați, de cine altul decât de consilierul Radu Dragomir, care au analizat și au făcut rapoarte către comisia de licitație, fără ca ei să aibă o răspundere în procedura de achiziție. Experții au cerut patru clarificări de la UTI și tot atâtea de la Alcatel. Printre altele, cele două firme au fost solicitate să depună fișe tehnice ale anumitor echipamente traduse în limba română. În urma analizei făcute de experții cooptați și comisia de licitație s-a ajuns la concluzia că Alcatel nu a prezentat în momentul depunerii ofertei specificații cu privire la carcasa PVC, sau din aluminiu, cu privire la protecția la foc, rezistența la impact, protecția la praf și ploaie etc… Cu toate că aceste precizări au fost depuse în urma solicitărilor de clarificări, Alcatel nu a prezentat niciun document care să probeze conformitatea carcasei automatului de dirijare a circulației cu specificațiile minim solicitate. De asemenea, Alcatel a fost acuzată că prin răspunsurile la clarificări a modificat câțiva dintre furnizorii echipamentelor, fără modificarea caracteristicilor acestora. În aceste condiții, pe motiv de carcasă, oferta mai ieftină a firmei Alcatel a fost declarată necâștigătoare. Iar devenii au plătit mai mult cu   715.882 de lei pentru niște semafoare care nici nu ajută foarte mult la fluidizarea circulației.

Back to top button