glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Primăria Hunedoarei ar vrea să împrumute 17 milioane de euro

Consiliul Local Hunedoara va discuta în şedinţa sa de joi posibilitatea ca Primăria să contracteze un împrumut bancar în valoare maximă de 80 de milioane de lei.

Conform datelor existente în nota de fundamentare a proiectului, împrumutul este necesar în principal pentru reabilitarea străzilor din oraş şi pentru asigurarea cofinanţării proiectelor europene derulate de Primărie. Aceleaşi documente arată că, pentru Primăria Hunedoarei, ar fi mai avantajos un împrumut bancar decât unul oferit de Ministerul de Finanţe, pentru că valoarea maximă a sumei este cu 15 milioane de lei mai mare. În plus tragerile din împrumut s-ar putea face pe durata a trei ani, nu doar în anul 2019, cum ar fi în cazul unui credit acordat de Ministerul de Finanţe.

Dacă proiectul va trece la vot, ar urma să fie constituită o comisie de evaluare, negociere şi adjudecare a contractului de creditare din componenţa căreia vor face parte atât consilieri locali cât şi responsabili din cadrul Primăriei.

Bobouţanu: „Oamenii aşteaptă soluţii, nu scuze”

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, precizează că 80 de milioane de lei este limita maximă a împrumutului care s-ar dori contractat şi că mizează şi pe alte surse de bani pentru reabilitarea străzilor, astfel încât să nu fie nevoie de întregul credit contractat. „Doar 35 la sută din infrastructură a oraşului este reabilitată. Avem peste 400 de străzi şi drumuri care aşteaptă să fie reabilitate şi nu mă refer doar la carosabil ci şi la trotuare plus locuri de parcare. Să nu mai vorbim de satele aparţinătoare care, la acest capitol, au fost mai mereu ignorate. Avem un acord-cadru pentru reabilitări stradale depus la Ministerul Dezvoltării în valoare de 280 de milioane de lei. Sperăm să obţinem şi de acolo finanţare. Sunt foarte multe solicitări din partea cetăţenilor, mai ales din zonele OM, Micro 5, Traian Vuia şi Ceangăi. De la noi, oamenii aşteaptă soluţii, nu vechea scuză «nu sunt bani». În plus, până la finele anului cred că vom avea proiecte europene în valoare de cel puţin 50 de milioane de euro derulate de Primăria Hunedoarei, proiecte pentru care e nevoie de cofinanţare din partea noastră”, adaugă Bobouţanu.

Ultimul împrumut bancar contractat de Primăria Hunedoarei a fost în mandatul lui Viorel Arion, în 2015, şi a avut o valoare de aproximativ 57 de milioane de lei.