glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Primăria Deva va finanța spitalul județean printr-un parteneriat cu Consiliul Județean

Administrația locală din municipiul Deva va finanța Spitalul Județean de Urgență Deva, în baza unui parteneriat cu Consiliul Județean. Declarațiile au fost făcute, ieri, de noul primar, Florin Oancea, care susține că, deși unitatea sanitară nu este în subordinea Consiliului Local, este absolut firesc ca municipalitatea să contribuie la buna funcționare a spitalului, cu atât mai mult cu cât peste jumătate dintre pacienții de aici sunt deveni.

 

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență a solicitat sprijin administrației locale, având în vedere că aproximativ 50-60% dintre pacienții tratați în această unitate medicală sunt locuitori ai municipiului Deva. „Sunt multe secții care au nevoie de sprijin. În funcție de afecțiuni, de priorități, de gravitatea cazuisticii… Terapia Intensivă, Pneumologie, Cardiologie, Medicină Internă, Pediatrie, bineînțeles. În general este nevoie și de dotare, de aparatură. Majoritatea pacienților din Spitalul Județean Deva sunt din Deva. Peste 50-60% dintre pacienți sunt deveni. Municipiul nu are un spital municipal, are doar un spital județean. Primăria nu alocă pentru alte instituții medicale fonduri, de aceea l-am rugat pe domnul primar să se implice”, a spus directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Deva, Ioan Demeter (foto mic).

 

Bani pentru spital, în bugetul de anul acesta

 

Cu toate că încă nu a fost stabilit bugetul pentru anul în curs, edilul municipiului Deva promite că va găsi soluții financiare pentru a sprijini spitalul județean. Deși nu este în administrarea sa, Oancea susține că va face parteneriate cu Consiliul Județean (instituția care are unitarea sanitară în subordinea sa), pentru ca municipalitatea să poată aloca fonduri atât pentru achiziția de aparatură medicală nouă, cât și pentru lucrările de reparații necesare. „Mi se pare un lucru absolut firesc și normal. Și eu sunt cetățean al municipiului Deva și dumneavoastră, iar oricând ne putem îmbolnăvi. Atunci când ne îmbolnăvim avem nevoie de medici și servicii de calitate. Pentru că nu este în subordinea Consiliului Local, ci al Consiliului Județean, cadrul legal ne permite să facem parteneriate. Pe bugetul din 2018, în funcție de necesitățile fiecărei secții, vom găsi soluții pentru alocarea fondurilor necesare pentru renovarea sau modernizarea acelor secții. Deschiderea este totală”, a declarat primarul municipiului Deva, Florin Oancea.

Situația financiară a Spitalului Județean de Urgență Deva a fost una dezastruoasă, la finalul anului trecut.

 

În 2016, s-a putut

 

Imediat după câștigarea ultimului mandat, respectiv în anul 2016, administrația locală din Deva condusă de Mircia Muntean a alocat suma de 15.000 de euro Spitalului Județean de Urgență. Cu aceștia bani, conducerea unității sanitare a achiziționat un aparat care este folosit pentru diverse afecțiuni gastrointestinale, dar în special pentru cancere esofagiene și gastrice. La vremea respectivă, primarul spunea că, în fiecare an va contribui cu o suma cuprinsă între 500 milioane de lei vechi și un miliard de lei vechi pentru a finața unitatea sanitară, dar în 2017, Primăria nu a dat bani spitalului.