glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Primăria Deva caută un nou director pentru SPIGM. Un Serviciu greu. Fostul șef a demisionat, iar procurorii și poliția verifică activitatea de la „spații verzi” din ultimii ani

Administrația locală din Deva este în căutarea unui nou director pentru Serviciul Public de Întreținere și Gospodărire Municipală, după ce, la 1 ianuarie, Tiberiu Coroiu și-a dat demisia din funcție. SPIGM este astăzi atât în atenția publică, cât și în atenția procurorilor și a polițiștilor. Oamenii legii au fost, la finalul săptămânii trecute, o zi întreagă, la sediul serviciului, de unde au ridicat mai multe documente.

Persoanele interesate de postul lăsat liber de Tiberiu Coroiu trebuie, în primul rând, să nu fi fost condamnate pentru săvârșirea unei infracțiuni contra umanității, contra statului, de serviciu sau în legătură cu serviciul, infracțiuni care împiedică înfăptuirea justiției, fals sau alte fapte de corupție, ori infracțiuni săvârșite cu intenție, care le-ar face incompatibile cu funcția, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea. De asemenea, persoanele care se prezintă la concurs trebuie să aibă studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, în domeniul Științe economice. Candidații trebuie să aibă o vechime de minimum cinci ani în specialitatea studiilor necesare ocupării postului și experiență managerială (să fi deținut funcții de conducere) de minimum trei ani. Concursul se va desfășura în trei etape: selecția dosarelor, proba scrisă și interviul, în cadrul căruia va fi susținut proiectul de management.

Consiliul Local al municipiului Deva va aproba, în ședința ordinară de miercuri condițiile de organizare a concursului, iar apoi vor fi stabilite datele la care vor avea loc probele.

În doar un an, prejudiciu de aproximativ 500.000 de lei

Serviciul Public de Întreţinere şi Gospodărie Municipală a creat anul trecut un prejudiciu de peste 107.000 euro la bugetul local al Primăriei Deva, prin achiziţii şi contracte de prestări servicii încheiate la preţuri supraevaluate. Conform raportului întocmit de Corpul de Control al Primarului, care face referire la anul 2017, SPIGM Deva a contractat servicii de întreţinere a spaţiilor verzi, de curăţenie şi de toaletare a arborilor cu diverse firme, cu toate că lucrările sunt similare cu cele stabilite în obiectul său de activitate şi că avea suficient personal şi utilaje pentru executarea acestora în regie proprie.

Membrii echipei de control mai arată că activitatea SPIGM Deva face obiectul unei anchete a Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, care a solicitat mai multe documente aferente perioadei 2015-2017.

Alături de actele solicitate, poliţiştii vor primi şi un exemplar al Raportului Corpului de control, menţionează echipa de audit.

Corpul de Control a început deja o nouă verificare, de această dată la Serviciul „Cetate”. La fel ca la SPIGM, și aici vor fi controlate contractele de achiziții. Va urma apoi Complexul Acvatic Aqualand.

Controalele au fost cerute de primarul Devei, Florin Oancea.