glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Primăria Deva anulează câteva decizii din mandatul lui Mărginean

Noii edili ai reşedinţei de judeţ anunţă că, pe parcursul acestei săptămâni, vor fi puse în aplicare mai multe modificări ce vizează, în principal, traficul rutier din oraş. Practic, se încearcă revenirea la câteva „obiceiuri” mai vechi. Unii vor fi mulţumiţi, alţii nu.

O decizie neinspirată a vechii administraţii a fost aceea de a impune sens unic de circulaţie pe strada Andrei Şaguna, de la intersecţia cu str. Octavian Goga spre cea cu b-dul Iuliu Maniu. Începând de ieri, se poate intra de pe b-dul Iuliu Maniu pe strada Andrei Şaguna şi se poate circula pe ambele sensuri până la intersecţia cu str. Octavian Goga. Mai departe rămâne valabil sensul unic dinspre strada Avram Iancu spre b-dul Iuliu Maniu, după cum indică un comunicat al Primăriei Deva.

Decizia vechii administraţii a fost luată motivându-se că astfel s-ar dori fluidizarea traficului pe strada Andrei Şaguna, cea care asigură accesul rutier pentru Colegiul Naţional „Decebal”. Mai rău, în urma proiectului de regenerare urbană prin care a trecut b-dul Iuliu Maniu, de pe această arteră nu se mai poate vira stânga, de pe sensul dinspre Poşta Veche, pentru a intra pe str. Andrei Şaguna. Totuşi, şoferii care obişnuiau să „urce” pe b-dul Iuliu Maniu, în căutarea unui loc de parcare pe str. Andrei Şaguna, nu mai sunt nevoiţi să străbată tot Centrul Vechi pentru a ajunge la destinaţia dorită.

Semafoare cu program şi trecere reînfiinţată

În acelaşi comunicat al Primăriei se anunţă că „vor fi fi operate modificări la sistemul de semaforizare din municipiul Deva. Toate semafoarele din oraş vor funcţiona pe «galben intermitent», în intervalul orar 23.00-05.30, cu excepţia celor de pe Calea Zarandului. Măsura a fost luată în cadrul unei întâlniri care a avut loc miercuri, 29 iunie 2016, între reprezentanţi ai administraţiei locale, ai Poliţiei Locale Deva şi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara – Serviciul Rutier, la solicitarea mai multor cetăţeni din municipiu. Toate demersurile din partea Primăriei Deva au fost deja făcute, aşteptăm avizul IPJ Hunedoara, după care vor fi operate modificările în softul sistemului”. Decizia poate avea şi un revers. Câteva tamponări s-au petrecut în intersecţiile din Deva pe durata desfăşurării unor competiţii ciclistice, interval în care semafoarele au fost trecute pe „galben intermitent”. Drept este că accidentele au avut loc ziua şi au fost favorizate de neatenţia crasă a şoferilor care, probabil, fără semafoare sunt pierduţi, pentru că nu sunt atenţi la indicatoarele din zonă.

O decizie pe placul pietonilor, dar care nu le va conveni şoferilor, este reînfiinţarea trecerii de pietoni din zona Opera, pe b-dul Decebal. Aici se anunţă şi limitatoare de viteză. Până să fie desfiinţată, trecerea provoca adesea aglomerări ale traficului pe bulevardul amintit din cauză că este situată relativ aproape de trecerile din apropierea pieţei agro-alimentare.

Scuaruri refăcute şi acces la terenurile de sport

Tot ieri, Primăria Deva a anunţat oficial şi faptul că vor fi refăcute scuarurile de pe b-dul 22 Decembrie, între Liceul Auto şi sensul giratoriu din zona Ceangăi. Panseluţele plantate de fosta administraţie au fost distruse de ploile violente din ultimele săptămâni. Ele vor fi înlocuite cu gazon şi arbuşti ornamentali.

Un alt demers al Primăriei Deva vizează accesul publicului pe terenurile de sport din incinta şcolilor şi liceelor. În acest sens, urmează să aibă loc o întrevedere cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Hunedoara. Edilii Devei doresc ca terenurile să poată fi folosite şi după ore, dar şi pe durata vacanţelor şcolare. Acestea au fost amenajate pe cheltuiala Primăriei, dar se află în administrarea unităţilor de învăţământ.

Tags