glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Primăria Aninoasa, în impas. Administraţia locală are trei variante de rezolvare a problemei, dar nici una nu e agreată

Administraţia locală a oraşului Aninoasa este în impas după ce o unitate bancară de la care a accesat un credit vrea să recurgă la executare silită pentru a-şi recupera banii. Conducerea primăriei mizează pe sprijin de la Guvern, însă această variantă este exclusă din start, potrivit prefectului de Hunedoara, Sorin Vasilescu, deoarece ar putea crea un precedent.

Situaţia Primăriei Aninoasa este cât se poate de dificilă. Fostul primar al localităţii a accesat un credit bancar, în valoare de 30 de miliarde de lei vechi, pentru reabilitarea sediului instituţiei şi pentru introducerea în localitate a reţelei de gaz. Niciunul dintre cele două obiective nu a fost realizat din creditul contractat, iar noul primar, Nicolae Dunca, s-a procopsit cu „greaua moştenire”.

Gaură în casieria primăriei

În lipsă de surse de finanţare şi la un pas de a pune lacătul pe primărie din cauză că nu mai poate achita salarii şi alte cheltuieli, primarul Nicolae Dunca vrea să meargă cu jalba-n proţap la Guvern pentru a cere sprijin. Această soluţie nu este însă agreată de prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, care spune că e inadmisibil ca o administraţie locală care a luat un credit şi nu-l poate acoperi să pretindă ajutor de la bugetul de stat.

„Într-adevăr este o situaţie critică, vechiul primar şi vechiul consiliu local au luat împrumutul respectiv. În acest moment administraţia locală poate lua un împrumut din fondul de Trezorerie, să-şi achite parţial din datoria pe care o are, să vadă ce sumă mai rămâne de achitat şi pentru restul să identifice o soluţie. Dar nu se poate la infinit ca o administraţie locală să ia credite, să îşi depăşească bugetul şi apoi să ceară bani la Guvern să le achite”, spune prefectul Sorin Vasilescu. Situaţia de la Primăria Aninoasa este mult mai încurcată decât pare. În momentul de faţă organele de cercetare penală desfăşoară un control la Primărie. Potrivit lui Vasilescu există o „gaură” în casierie de câteva zeci de mii de lei.

„Aninoasa poate fi alipită la Vulcan”

Datoriile Primăriei Aninoasa se ridică la 55 de miliarde de lei vechi, iar gradul de îndatorare al administraţiei locale se ridică, potrivit lui Dunca, la 70 la sută. Totuşi, există şi o a treia soluţie pentru rezolvarea problemelor, sugerată tot de prefectul Sorin Vasilescu:

„Dacă ei constată că nu pot în niciun fel să-şi acopere cheltuielile, pot foarte bine să treacă la municipiul Vulcan, care este o forţă economică şi care le poate acoperi cheltuielile. Dar decizia le aparţine”. Doar că primarul Nicolae Dunca speră totuşi să poată obţine sprijin de la Guvern.

„Perspectivele sunt sumbre. Toată lumea spune să facem un împrumut la fondul de Trezorerie, dar gradul de îndatorare al primăriei nu ne permite. Nici alipirea la Vulcan sau Petroşani nu ştiu dacă se pretează şi dacă ei ar fi de acord. Poate fi realizată pe viitor. Eu o să merg totuşi la Bucureşti ca să discut personal problema”, spune Dunca.