glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Prima bătălie din războiul pentru titlu a fost pierdută dramatic de Autobergamo

Hotărât lucru, în acest sezon Autobergamo Deva nu are noroc (sau poate inspiraţie) la loviturile de departajare. După finala Cupei României de la Timişoara, pierdută în faţa Informaticii la loviturile de departajare (a fost atunci 5 – 4 pentru timişoreni), luni seară la Galaţi devenii au fost învinşi tot de la linia de 6 metri de United (cu 3 – 1), în primul meci al finalei Ligii întâi la futsal.

După ce la finalul celor 40 de minute regulamentare scorul a fost egal, 1 – 1, iar în cele zece minute de prelungiri nu s-a mai înscris nici un gol, United a transformat toate cele trei lovituri de departajare, în timp ce Autobergamo a ratat una şi a înscris alta, de ultima nemaifiind nevoie pentru stabilirea învingătoarei. Gălăţenii conduc astfel la general cu 1 – 0, al doilea meci al finalei având loc aseară.

Deja-vu la aspectul jocului

Având cel mai valoros lot dintre toate echipele din campionat – lucru recunoscut cvasi-unanim în lumea futsalului românesc – toate meciurile lui Autobergamo au început să semene între ele. Indiferent că adversarul se numeşte Informatica Timişoara, Odorheiu Secuiesc sau United Galaţi, jocul se desfăşoară în marea majoritate a timpului cu Deva în posesie şi în atac, cu oponenţii încercând să blocheze pe cât posibil traseele spre poarta proprie şi, dacă se poate, să încerce să dea lovitura pe contraatacuri cât mai rapide.

Nu a făcut excepţie de la această regulă nici partida de luni seară de la Galaţi. Gazdele, o echipă cu jucători fără nume mari, dar extrem de bătăioasă şi de disciplinată tactic – care nu s-a sfiit însă absolut deloc în partea secundă să tragă de timp şi să simuleze cu căderi teatrale, atunci când se afla sub mare presiune şi rezultatul îi era favorabil – au alergat mult şi s-au agăţat de fiecare minge în încercarea de a stopa atacurile devene.

Deschidere rapidă de scor

Cunoscându-se foarte bine, cele două formaţii au trecut repede peste perioada de tatonare de la început de meci şi după ce Crăciun a testat în două rânduri vigilenţa lui Iancu chiar din primul minut, întâia mare ocazie a partidei i-a aparţinut lui Autobergamo. În minutul 2 Nuno Coco îl găseşte cu o pasă excelentă pe Cristi Matei, acesta scapă singur cu Wellington, însă portarul gălăţenilor, care a prins o zi de excepţie, iese şi îi închide bine unghiul, salvându-şi echipa de la primirea golului. După ce Ferreira şi Crăciun îşi încearcă şuturile pe cadrul porţii, cade şi golul la o fază care nu anunţa mare lucru. În minutul 3 Cojoc trage de undeva de la peste zece metri lateral dreapta, balonul expediat la semiînălţime trece de toţi jucătorii de pe semicerc şi intră pe mijlocul porţii lui Iancu, care era mascat şi prins pe picior greşit undeva la colţul scurt, nevăzând mingea decât mult prea târziu pentru a mai putea interveni.

Ratări la foc automat

Firesc, Autobergamo revine în atac şi ocaziile încep să apară la poarta lui United. Ignat este faultat de Wellington chiar la linia semicercului, dar nu se acordă penalty, ci doar lovitură liberă, Ique Ribeiro insistă, recuperează un balon care părea pierdut în terenul advers şi îl serveşte pe Ignat, care trage pe lângă poartă, Robert Matei îi pasează excelent lui Nuno Coco, aflat în poziţie centrală, însă şutul acestuia trece peste poartă, pentru ca tot Nuno, bine găsit de această dată de Ferreira, singur cu portarul, să îl ia la ţintă pe Wellington. Gălăţenii rămân periculoşi pe contre şi la o astfel de acţiune Iancu iese salvator până aproape de centrul terenului şi stopează contraatacul periculos al lui Tudose. Borges încearcă şi el poarta cu două şuturi, după care urmează o adevărată canonadă la buturile lui United, cu Ique, Obadă, Nuno, Robert şi Cristi Matei, fiecare în câte două rânduri, şi Ferreira în rolul tunarilor. Însă fie imprecizia şuturilor, fie intervenţiile salvatare ale îngerului păzitor al gălăţenilor, Wellington, fac ca scorul să rămână neschimbat până la pauză.

Egalare pe final de meci

Nimic nu s-a schimbat în partea a doua, Autobergamo a atacat, United s-a apărat, dar golul egalizator s-a lăsat mult aşteptat. Campionul ocaziilor de gol nefructificate a fost fără nici o îndoială Nuno Coco, care a avut şansa egalării în mai multe rânduri, în minutele 22 – reflex senzaţional Wellington, 28 – goal-keeperul gălăţean prinde în doi timpi, 33, 34 – altă “bombă” scoasă de Wellington şi 38 – mingea şutată de el a izbit bara transversală când portarul era bătut. Gălăţenii au introdus balonul în poartă în min. 24, prin Apostol, însă jocul fusese oprit cu câteva secunde mai devreme pentru o neregulă cu tabela sălii şi golul nu a fost validat. Wellington a mai scos cu piciorul şutul lui Ignat (min. 25) şi l-a parat pe cel al lui Robert Matei (min. 29), dar a trebuit să se recunoască învins în penultimul minut de joc. La o acţiune de atac bine construită de Autobergamo într-un 5 + 0 mingea a trecut pe la toţi componenţii echipei din teren, circulând rapid pe traseul Ignat – Ferreira – Robert Matei – Nuno Coco şi a ajuns la Cristi Matei, aflat în apropierea liniei porţii, iar căpitanul devean a înscris pentru 1 – 1, scor cu care s-a intrat în prelungiri.

Nici un gol în extra-time, o ratare de la 6 metri  

Gazdele au început mai bine prelungirile şi Apostol, Borges, Cojoc au trimis pe lângă poartă, iar Cireş în Iancu din situaţii bune. Marile ocazii au aparţinut însă tot devenilor, însă Robert Matei a trimis puţin pe lângă vinclu la capătul unei acţiuni începută de o intercepţie a fratelui său în jumătatea adversă, iar Ferreira, bine găsit de contraatacul purtat de Obadă, este stopat de ieşirea din poartă a lui Wellington. Nici şuturile lui Obadă, Ignat şi Nuno Coco nu aduc nimic, astfel că s-a trecut la executarea loviturilor de departajare. Lascu, Cojoc şi Al-Ioani au marcat pentru United, în timp ce de partea celalată Cristi Matei a şutat în picioarele lui Wellington iar Nuno Coco a înscris, insuficient însă pentru Autobergamo, care pierde astfel prima bătălie din războiul finalei Ligii.

United Galaţi – Autobergamo Deva 1 – 1 după prelungiri, 3 – 1 la lovituri de departajare

UNITED: Wellington – Cireş, Lascu, Burdujel, Cojoc, Crăciun, Apostol, Tudose, Al-Ioani, Borges. Antrenor David Asandei.
AUTOBERGAMO: Iancu, Toniţă – Ferreira, Nuno Coco, Cristi Matei, Robert Matei, Obadă, Tacot, Ignat, Ique Ribeiro. Antrenor Florin Ignat.

Tags

Vezi și

Close