glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Prevenirea tâlhăriilor, prioritate pentru poliţiştii hunedoreni

Numărul tâlhăriilor comise în judeţul Hunedoara, în primul semestru al acestui an, au scăzut cu 16 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce la nivel naţional, în marile oraşe, aceste infracţiuni urmează un trend ascendent. Însă, pentru a preveni o creştere a numărului de infracţiuni de tâlhărie în perioada august – octombrie, poliţiştii
îi sfătuiesc pe hunedoreni să fie „în gardă”, pentru a nu ajunge victime ale acestor infracţiuni.

În contextul socio-economic actual, sesizările cu privire la infracţiunile comise cu violenţă, tâlhăriile, încep să crească. În general infractorii acţionează asupra persoanelor care se deplasează la ore târzii pe trasee neiluminate, izolate, asupra persoanelor care vorbesc la telefonul mobil pe stradă şi sunt concentrate asupra convorbirii şi persoanelor aflate în stare de ebrietate, ori asupra persoanelor vulnerabile sau în vârstă, acestea fiind uneori urmărite pe traseul lor.

O parte din tâlhării, comise în locuinţe

Practica judiciară a poliţiştilor a evidenţiat că o parte din tâlhării sunt comise în locuinţe (apartamente sau case) sau în spaţiile comune ale imobilelor. Aşadar, oamenii legii recomandă hunedorenilor să nu permită persoanelor necunoscute să intre în locuinţă,
indiferent de motivele invocate. De asemenea, uşa de la intrarea în scara blocului trebuie păstrată închisă permanent.

„Folosiţi interfonul ca o primă barieră în calea hoţilor şi nu permiteţi accesul necunoscuţilor în scară, chiar dacă folosesc pretexte convingătoare” – purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, inspector principal Bogdan Niţu.

Poliţiştii îi mai sfătuiesc pe hunedoreni să nu urce în lift cu persoane necunoscute, mai mult, nu vă lăsaţi păcăliţi de îmbrăcămintea elegantă a acestora. „Când liftul nu funcţionează, fiţi atenţi la cei care urcă odată cu dumneavoastră sau coboară de la etaj. Evitaţi să vă intersectaţi cu persoane dubioase pe palierul nelocuit între parter şi etajul întâi. Odată cu lăsarea întunericului, luminile de la intrarea în bloc şi din faţa liftului trebuie să rămână aprinse în permanenţă”, a mai adăugat Niţu. Dacă sunteţi agresaţi, ţipaţi şi riposţi fizic, o astfel de reacţie îl poate determina pe infractor să vă lase în pace şi să părăsească în grabă locul. Copiii şi vârstnicii din familie trebuie învăţaţi să nu dea relaţii nimănui despre locuinţă sau bunurile pe care le au în casă.