NEWS ALERT:
Home / Actualitate / Preşedintele Mircea Moloţ a „ucis” firma Drumuri şi Poduri SA
Preşedintele Mircea Moloţ a "ucis" firma Drumuri şi Poduri SA

Preşedintele Mircea Moloţ a „ucis” firma Drumuri şi Poduri SA

Falimentarea firmei Drumuri şi Poduri SA, cu largul concurs al majorităţii din Consiliul Judeţean, se dovedeşte a fi deosebit de profitabilă pentru firmele de casă ale preşedintelui Mircea Moloţ. În timp ce societatea administrată de Consiliul Judeţean a intrat în faliment, firme private cu acelaşi obiect de activitate prosperă „alimentate” cu bani publici din bugetul judeţului.

Societatea Drumuri şi Poduri SA, al cărui acţionar a fost Consiliul Judeţean, a fost „condusă” spre faliment de Ioan Prip, unul dintre oamenii de încredere ai preşedintelui Mircea Moloţ, răsplătit pentru „serviciile de calitate” cu numirea în funcţia de şef peste Asociaţia de dezvoltare intercomunitară care va implementa proiectul de construire a deponeului ecologic, în valoare de 52 de milioane de euro.

Un scenariu fatal pentru Drumuri şi Poduri SA

La începutul anului 2009, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, a pus în aplicare un plan de falimentare a firmei constructoare de drumuri şi poduri aflată în subordinea instituţiei pe care o conduce. Din poziţia de conducere pe care o deţine, Moloţ avea toate datele despre valoarea bunurilor societăţii. Primul pas în planul de falimentare a firmei, profitabile până în 2009, a fost făcut de directorul acesteia, Ioan Prip, care a angajat în numele firmei cheltuieli de peste 15.000.000 de lei, în timp ce veniturile realizate s-au cifrat în jurul sumei de 3.000.000 de lei. În aceste condiţii, cu pierderi de peste 11.800.000 de lei, a fost pe deplin justificată solicitarea de intrare în insolvenţă. În mod cu totul curios, au fost introduse în instanţă şase cereri de intrare în insolvenţă, adică tot atâtea câte complete de judecată funcţionează în cadrul secţiei „comercial” din Tribunalul Hunedoara. Cinci dintre cereri au fost retrase ulterior, surse din anturajul lichidatorului susţin că acţiunea care a rămas pe rolul instanţei a fost cea repartizată unui judecător favorabil. Evoluţia ulterioară a procedurii de faliment întăreşte bănuielile. Deschiderea procedurii de faliment s-a decis la primul termen de judecată. Raportul asupra cauzelor care au dus la insolvenţa firmei de drumuri şi poduri au fost depuse la mai mult de un an de la demararea procedurii, deşi termenul era de cel mult 60 de zile, fără să fie găsită nicio persoană responsabilă pentru datoriile acumulate într-un timp atât de scurt. În timpul procedurii de lichidare au fost făcute plăţi către băncile de la care Drumuri şi Poduri SA a angajat credite fără ca administratorul judiciar să ţină cont de un plan de distribuire a creanţelor societăţii, în condiţiile în care principalul creditor era statul român.

Moloţ împarte „cadavrul” căţeilor din jurul său

Firma Consiliului Judeţean a fost condamnată definitiv la „moarte” în momentul în care a fost disponibilizat întregul personal şi au fost reziliate contractele aflate în derulare. În urma acestui scenariu, în data de 28 aprilie 2011, instanţa a pronunţat intrarea în faliment a societăţii Drumuri şi Poduri SA deschizând astfel calea vânzării patrimoniului firmei pentru acoperirea creanţelor acumulate. Pentru stabilirea unui preţ derizoriu al bunurilor s-a ales un evaluator agreat de preşedintele Mircea Moloţ, care a stabilit că toate bunurile firmei nu valorează mai mult de 15.000.000 de lei. Cu toate că în patrimoniul societăţii se găsesc terenuri, clădiri, utilaje, obiecte de inventar, materii prime şi materiale, balastiere, estimate de alţi specialişti la o valoare cel puţin dublă. Pentru ca valorificarea bunurilor să se facă în folosul clientelei preşedintelui Mircea Moloţ, iniţial activele au fost scoase la vânzare în entităţi mari şi la preţul recomandat de evaluator. Surse din interiorul „afacerii” susţin că ulterior vânzarea acestora se va face pe subansambluri, la fiecare reluare a procedurii preţul urmând a fi redus cu câte 10%.

Despre Alexandru AVRAM

Citește și

drum

NEWS ALERT. Reîncepe haosul pe drumul DN76, Deva-Brad

Începând de astăzi, timp de 10 zile, antreprenorul care lucrează la Lotul 4 al autostrăzii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *