glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Preşedintele Comisiei Naţionale de Arheologie, după o inspecţie la Regia: „Problema reală o reprezintă copacii care pot să cadă peste monumente”


„Scandalul” provocat de Agent Green şi un ONG local la începutul anului pe tema tăierilor de copaci de la Sarmizegetusa Regia încă produce efecte. O comisie formată din experţi ai Comisiei Naţionale de Arheologie şi ai Institutului Naţional al Patrimoniului a urcat ieri la Sarmiz Regia pentru a vedea cine are dreptate: arheologii care au supravegheat tăierile sau „reclamanţii” care susţin că s-ar fi produs distrugeri ale sitului istoric. Concluzia: arheologii au dreptate.

Pe 23 februarie, anul acesta, Cătălin Cristescu, arheologul care a supravegheat tăierea copacilor periculoşi de la Regia, şi-a prezentat raportul în faţa Comsiei Naţionale de Arheologie. În aceeaşi şedinţă s-a înregistrat şi o sesizare făcută de Fundaţia „Dacica”, reprezentată de Aurora Peţan, în care se susţinea că datele din raportul arheologic nu sunt în concordanţă cu realitatea. Tot atunci, responsabilul ştiinţific pentru monument, prof. dr. Gelu Florea a cerut constituirea unei comisii care să vină şi să vadă la faţa locului efectele tăierilor de copaci.

O singură problemă, minoră

Contactat ieri de „Glasul Hunedoarei”, după inspecţia de la Regia, preşedintele Comisiei Naţionale de Arheologie, Ovidiu Ţentea (foto), a declarat: S-a semnalat o singură problemă. De fapt arheologii au semnalat de la bun început această problemă: faptul că la o tăiere de copac, acesta a căzut nu pe traiectoria prognozată. Este un anumit risc asumat de cei de la Romsilva, că în momentul în care copacii sunt în pantă, coroana are o anumită greutate, ei nu pot să calculeze exact unghiul în care cade. Copacul a căzut deviat, iar din impact anumite crengi au ajuns în zona incintei nordice, dar, ele sunt într-o zonă în care oricum intervenţiile de restaurare, aşa zisa restaurare, din anii ‘80, au fost destul de masive, şi nu am observat daune aduse monumentului. (…) Dar, ce pot să vă spun foarte clar, lucrurile au fost făcute de bună credinţă, toţi paşii legali au fost îndepliniţi, iar ceea ce se consideră acolo a fi «distrugere», pot să vă spun preliminar, este o daună colaterală minoră”.

Absurdul românesc: copacii nu pot fi tăiaţi pe bucăţi

În acelaşi timp, Ovidiu Ţentea atrage atenţia asupra adevăratelor probleme de la Regia: copacii periculoşi care încă nu pot fi tăiaţi (mulţi dintre ei aflaţi deasupra Turnului Pentagonal, obiectiv extrem de valoros – n.red.) din cauza regimului silvic: „Au rămas însă 9 copaci care nu au ptut fi tăiaţi, pentru că sunt procedurile de tăiere în regim silvic care nu dau voie alpiniştilor să se urce, ci trebuie tăiat controlat de jos, ca regim de exploatare, ceea ce e o aberaţie.

Consiliul Judeţean va putea să rezolve lucrurile astea doar prin intrare în posesie, cu o decizie prin instanţă.
E aberant! Nu pot să procedeze ca la ADP (Administraţia Domeniului Public – n.red.) de exemplu, să se urce şi să taie de sus în jos pentru că Codul Silvic şi reglementările lor arată că, fiind pădure, intră în exploatare forestieră. Este o prostie, dar nimeni nu poate să facă altceva decât să-i taie în regimul acesta de exploatare silvică.

Eu o să-mi lămuresc puţin gândurile împreună cu domnul Bâlici (preşedintele INP – n.red.) şi să vedem în ce măsură Comitetul de Monitorizare UNESCO poate să facă un lobby către Parlament şi Guvern care să reglementeze legal partea asta.

Din prea multe proceduri şi reglementări, până la urmă, chiar ajungem la lucruri absurde.

În metodologii prea complicate şi în alte proceduri, câteodată ne încurcăm mai mult, decât să rezolvăm lucrurile”.

Referitor la reclamaţiile făcute de Agent Green şi Fundaţia „Dacica”, Ţentea a declarat: „Este o reacţie exagerată. Cred că problemele importante ne-ar putea uni chiar să le rezolvăm. Ori aceste dispute pe teme minore nu fac decât să complice birocraţia şi să nu rezolve problemele reale. Până la urmă, problemele reale sunt acei copaci care pot să cadă peste monumente. Situaţiile de acest fel trebuie să le rezolvăm! Şi să stimulăm voluntariatul, oamenii care să meargă şi să ajute, nu cei care pun beţe-n roate”.

One Comment

  1. S-a ajuns la astfel de absurditati din cauza neprofesionalimului cu care s-a actionat in multe cazuri.

Back to top button