glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Premii importante pentru pianiștii de la Arte la două concursuri naționale

Elevii pianiști de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva continuă seria performanțelor obținute la concursurile de interpretare instrumentală. De această dată, elevii au reușit să obțină un premiu II, un premiu III, o mențiune, o diplomă de Excelenţă, Premiul special al juriului și două diplome de merit la concursul „Șansă egală” și la Festivalul „Prietenii Muzicii”.

În weekendul trecut, șase elevi pianişti de la Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” Deva au participat la două concursuri de interpretare instrumentală. Primul dintre acestea, intitulat „Şansa egală”, a avut loc la Târgu Mureş, în perioada 24-25 februarie. Concursul, aflat la cea de-a III-a ediţie, este adresat elevilor pianişti şi violonişti ai claselor 0-XII, care studiază atât în şcolile şi liceele vocaţionale, cât şi în sistem privat. Competiția a fost organizată de către Liceul Vocaţional de Artă din Târgu Mureş în parteneriat cu Asociaţia „Şansa Competiţională” din Târgu Mureş şi Asociatia LMG din Galaţi, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş. În cadrul competiţiei, elevii au prezentat două studii: în prima etapă (desfăşurată după cortină) –  un studiu impus de regulamentul concursului; în cea de-a doua etapă – un studiu la alegere. În concurs s-au prezentat aproximativ 200 de concurenţi din Sf. Gheorghe, Alba, Vâlcea, Brașov, Iaşi, Cluj, Tg. Mureș, Deva, Miercurea Ciuc, Sighişoara, Bacău, Piatra-Neamț, Reghin, Sighetul Marmației. Municipiul Deva a fost reprezentat de trei elevi pianiști de la Liceul de Arte „Sigismund Toduţă” care au reușit și de această dată să obțină distincții importante. Astfel,       Perţ-Alexandrescu Mihai (clasa a III-a, profesor Breilean Diana) a obținut premiul II şi cel mai mare punctaj al clasei, dintr-un total de 20 de concurenţi (premiul I nu s-a acordat). De asemenea, Juncan Miruna (clasa a III-a, profesor Perţ-Alexandrescu Alina) a fost distinsă cu premiul III, iar Pahomi Mara (clasa a III-a, profesor Perţ-Alexandrescu Alina) a obținut o menţiune.

Premiu special pentru interpretarea unei lucrări din creaţia muzicală românească

Cea de-a doua competiţie, Festivalul „Prietenii Muzicii”, s-a desfăşurat la Cluj-Napoca în perioada 24-26 februarie, în sala Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Ajuns la cea de-a X-a ediție, evenimentul a fost organizat de Fundaţia „Pro Piano-România”. Pe scena festivalului au evoluat un număr de 203 elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani, din 12 oraşe din România şi Republica Moldova. Cei trei elevi pianişti care au reprezentat liceul devean, pregătiţi de profesoara Lupu Andreea, au reușit să se impună cu succes. Astfel, Marişca Sebastian (clasa a III-a) a „adjudecat” o diplomă de Excelenţă şi Premiul special al juriului pentru interpretarea unei lucrări din creaţia muzicală românească, iar elevele Aradi Emma (clasa a III-a) și Şerb Sofia (clasa a II-a) au obținut câte o diplomă de merit.

Tags