Home / Comunitate / Special / Premieră în Biserica Ortodoxă Română

Premieră în Biserica Ortodoxă Română

s604x0_s604x0_s604x0_ps_corneliu_crop_0Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat pentru MEDIAFAX că Episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanu (foto) , nu a depus o cerere ca să se retragă din funcţie, dar o mai poate face inclusiv joi, când are loc întâlnirea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a transmis că, cel mai probabil, Episcopul de Huşi va fi exclus din Biserică, pentru că imaginile analizate „îl incriminează fără drept de apel”.

Judecarea Episcopului de Huşi pentru practici homosexuale este o premieră în istoria Bisericii Ortodoxe Române, Bănescu explicând că până acum nu au existat pârghii legislative în acest sens. Înaltul prelat se va prezenta în faţa unui Consistoriu Arhieresc şi, după aflarea deciziei, va avea posibilitatea să facă apel.

„Astăzi se întrunesc Sfântul Sinod şi Sinodul Permanent care vor analiza cazul episcopului de Huşi. (…) Actualul episcop este suspendat de la slujire. Dacă va fi exclus, va fi necesară înlocuirea lui cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, care a adăugat că acesta este şi cel mai posibil scenariu.

O demisie ar fi simplificat lucrurile, crede Bănescu, şi ar fi salvat imaginea BOR: „Nu şi-a depus demisia”, a precizat acesta. (…) Ancheta nu se va opri aici”.

„Important este de precizat că episcopul de Huşi, în eventualitatea în care nu îşi depune cererea de retragere din funcţie, va fi judecat de un consistoriu arhieresc. Tot joi vor fi aleşi membrii care vor compune consistoriul. Este vorba de două astfel de consistorii: unul, care va judeca cazul Episcopului de Huşi, într-o primă instanţă şi care va da o decizie, pe care, dacă Episcopul va dori să o conteste, o va putea face la celălalt consistoriu arhieresc. Chiar şi joi mai poate depune cererea pentru autoretrage”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu

Joi, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se va reuni pentru a discuta propunerile venite din partea Comisiei pentru Statut şi Regulamente în legătură cu procedurile care ar trebui urmate în astfel de cazuri. Vineri va fi discutat cazul concret al Episcopului de Huşi.

„Mâine (joi -n.r.) va debuta şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu verificarea şi aprobarea propunerilor pe care le-a înaintat Sinodului Comisia pentru Statut şi Regulamente. Sunt propuneri referitoare la analiza acuzaţiilor care s-au adus ierarhilor şi referitor la judecarea şi cercetarea acestora. E necesară această prezentare a propunerilor pentru că nu am mai avut de-a face cu un asemenea caz. Este necesară stabilirea riguroasă a unui cadru juridic bisericesc pentru viitoarea analiză şi cercetare a Episcopului de Huşi. Iar vineri, se va întruni şedinţa de lucru a Sinodului Permanent, deci, un sinod mai restrâns, care va lua în discuţie cazul concret al Episcopului de Huşi”, a adăugat Vasile Bănescu

Întrebat dacă Episcopul de Huşi a adus vreo dovadă în favoarea sa, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a spus că „nici până acum nu a adus niciun fel de dovadă, dar pe parcursul judecării de către consistoriu, are posibilitatea să aducă dovezi în favoarea a ceea ce el a exprimat deja, adică, neîncrederea lui în veridicitatea filmului”.

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei i-a cerut Episcopului de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, filmat în ipostaze compromiţătoare, să nu mai slujească până la şedinţa Sfântului Sinod.

Pe 30 iunie procurorii DNA Iaşi i-au trimis în judecată pe Sebastian Jitaru, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui, şi Mihai Bumbu, preot paroh la Parohia Văleni, judeţul Vaslui, pentru că l-ar fi şantajat pe Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeanu. Direcţia Naţională Anticorupţie susţinea că un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române ar fi fost şantajat de trei preoţi cu materiale presupus compromiţătoare, cerând în schimb funcţii şi bani, iar surse judiciare declarau atunci corespondentului MEDIAFAX că persoana şantajată este Episcopul Huşilor, Corneliu Bârlădeau.

La rândul său, Episcopul de Huşi, Corneliu Bârlădeanu, a făcut o plângere la DIICOT, acuzând că a fost defăimat, după ce a apărut în ipostaze intime alături de un bărbat.

(sursa: gandul.info)

Despre Glasul Hunedoarei

Citește și

28001456_895913647255576_1113213939_n

14 februarie – 560 de ani de la înscăunarea lui Matia Corvin

Una dintre cele mai remarcabile personalități medievale, de origine română, Matia Corvin, și-a pus amprenta …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *