glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Preluarea managementului salubrizării de către A.D.I. Deşeuri ar putea arunca în aer preţul gunoiului

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – Deşeuri (A.D.I.) Hunedoara are interese divergente cu cetăţenii municipiului Deva. Conform planurilor conducerii A.D.I., serviciul de salubritate al municipiului reşedinţă de judeţ ar trebui preluat de un operator agreat de această instituţie. Acest lucru ar însemna creşterea semnificativă a preţului serviciului de salubrizare a oraşului şi un conflict în justiţie cu actualul operator, care a investit bani mulţi în modernizarea sistemului de colectare şi sortare a deşeurilor.

Consilierii locali din Deva trebuie să rezolve problema salubrităţii în condiţiile în care planurile conducerii A.D.I. nu servesc interesele cetăţenilor din Deva. Consilierul local PNL, Oana Frânc, a prezentat la ultima şedinţă a Consiliului Local Deva un raport cu referire la situaţia în care se află în momentul de faţă salubritatea municipiului.

O problemă, mai multe soluţii

„Scopul nostru trebuie să fie să le oferim devenilor un serviciu de salubritate modern şi eficient la un preţ decent”, a precizat Oana Frânc, încă de la începutul prezentării. Problema din Deva este legată de diferenţa majoră dintre planurile A.D. I. şi „Strategia locală cu privire la dezvoltarea şi funcţionarea pe termen mediu şi lung a serviciului de salubrizare”, aprobată prin HCL 352/2014. Această strategie nu este în concordanţă cu studiul de oportunitate pentru delegarea serviciilor de operare ale „Sistemului de Management Integrat de Gestionare a Deşeurilor în Judeţul Hunedoara” , adoptat de A.D.I. pentru că la Deva există deja o staţie de sortare a deşeurilor, investiţie privată a actualului operator, care este prinsă în strategia de dezvoltare a UAT Deva, dar care nu apare în studiul efectuat de A.D.I. Mai mult decât atâta, prin HCL NR. 90 din februarie 2014 , Salubritate SA a fost obligată să facă investiţia în staţia de sortare şi să modernizeze sistemul de colectare a deşeurilor prin pubelele îngropate. Tot conform strategiei de gestionare a deşeurilor aprobate prin HCL, operatorul local este obligat să reducă anual cantitatea de deşeuri depuse pe haldă cu 15 la sută, adică să crească procentul de reciclabile. În această situaţie, Consililul Local trebuie să soluţioneze următoarea problemă. Fie să acorde către A.D.I. mandat special de delegare a gestiunii deşeurilor către un unic operator ales de instituţia judeţeană, situaţie în care municipalitatea are obligaţia de a returna către firma Salubritate SA toate investiţiile făcute la cererea CL Deva, deoarece preţul investiției nu se poate amortiza cu actualul preţ al gunoiului până în anul 2017, când expiră contractul cu actualul operator local. O a doua variantă ar fi ca aleşii locali să-şi asume o creştere uriaşă a preţului gunoiului în următorii doi ani, pentru ca firma de salubritate să-şi amortizeze investiţiile făcute la solicitarea municipalităţii. Iar o a treia variantă, propusă de consilierul Oana Frânc, ar fi ca aleşii locali din Deva să nu acorde mandat către A.D.I. pentru delegarea gestionării deşeurilor de pe raza municipiului şi să prelungească legal contractul pentru operatorul local existent, cu aprobarea ANRSC în vederea amortizării investiţiilor.