glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Pregătirile pentru noul an şcolar sunt în toi. Au început lucrările de igienizare şi reparaţiile în şcoli

Lucrări de igienizare, zugrăvirea sălilor de clase, înlocuirea uşilor, geamurilor şi a pardoselii sau reparaţii ale mobilierului sunt doar câteva activităţi care au loc în această perioadă în unităţile şcolare din judeţ. Majoritatea directorilor şcolilor au demarat deja aceste activităţi pentru ca elevii să fie primiţi în cele mai bune condiţii la începerea noului an şcolar.

Nici nu au plecat bine elevii de pe băncile şcolii, că în unităţile de învăţământ au şi început pregătirile pentru noul an şcolar, care va începe în septembrie. Este vorba despre lucrările de întreţinere, igienizare şi reparaţii, care au loc în şcoli în fiecare vară. La fel ca în fiecare an şi de această dată o parte dintre unităţile şcolare se confruntă cu problema mobilierului şcolar. În multe şcoli din judeţ, acesta este uzat, rupt sau într-o stare avansată de degradare. Pentru că de cele mai multe ori, conducerea şcolii nu poate să aloce foarte mulţi bani pentru înlocuirea mobilierului, acesta trebuie reparat sau pur şi simplu peticit. Toate aceste lucrări trebuie finalizate până la începutul anului şcolar 2015 – 2016.

Zugrăveli şi înlocuirea caloriferelor la „Decebal”

Odată cu terminarea Bacalaureatului la Colegiul Naţional „Decebal” Deva muncitorii au şi început reparaţiile. „Toată lumea munceşte de zor. Igienizăm sălile de clasă, înlocuim uşile de lemn cu cele din termopan, iar muncitorii şcolii vor vopsi şi zugrăvi clasele, acolo unde este cazul. În plus, reparăm pardoseala şi înlocuim caloriferele. Până la începerea noului an şcolar vom avea toate clasele modernizate, iar elevii vor fi primiţi în cele mai bune condiţii în bănci”, a precizat directorul colegiului, Florin Ilieş.

Şcolile neautorizate sanitar, uitate de minister

„În anul şcolar 2015 – 2016, toate şcolile vor avea autorizaţii sanitare de funcţionare. Am demarat deja discuţiile care stau la baza intrării în legalitate a şcolilor neautorizate, iar din luna aprilie vor începe lucrările de reabilitare a acestora”, declara în luna ianuarie ministrul Educaţiei, Mihai Cîmpianu. Cu toate acestea, până în momentul de faţă ministrul de resort nu a mişcat un deget pentru ca şcolile cu probleme să intre în „legalitate”, iar la fel ca anul trecut, primăriile din judeţ vor trebui să aloce fonduri pentru lucrările de igienizare, reparaţii sau investiţii din şcoli. La nivelul judeţului Hunedoara există în momentul de faţă zece unităţi de învăţământ care funcţionează în „ilegalitate”, deoarece nu au primit autorizaţiile sanitare de funcţionare. „Nu am primit nicio înştiinţare oficială de la minister despre alocarea fondurilor destinate şcolilor fără autorizaţie sanitară de funcţionare. Totuşi, ministrul va aloca aceste fonduri către primăriile din judeţ, care la rândul lor, vor distribui banii către şcolile cu probleme. În plus, lucrările de igienizare, reparaţiile, zugrăvelile etc. sunt efectuate de angajaţii şcolilor, iar fondurile sunt alocate de primării. Dacă reprezentanţii administraţiilor locale nu vor acorda fondurile necesare şcolilor, este foarte probabil ca unii elevi să fie nevoiţi să înveţe în condiţii precare”, susţin reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.

Back to top button