glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Prefectul a chemat primarii la raport pe problema căldurii

La fiecare început de sezon, am fost obişnuiţi să ni se spună că nu vor fi probleme în furnizarea căldurii. În aproape fiecare sezon au fost însă. Istoria pare că se repetă, dar, cel puţin prefectul judeţului, Fabius Kiszely, speră ca sincopele să nu mai fie atât de dese şi atât de grave ca în anii trecuţi.

Prefectul de Hunedoara a avut ieri o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai primăriilor din Brad,  Petroşani şi Vulcan pe tema termoficării. La discuţii au participat şi reprezentanţi ai Complexului Energetic Hunedoara. Concluziile şedinţei au fost că, în Deva şi Brad nu vor fi probleme în furnizarea agentului termic. Situaţia ar putea fi una normală şi în Vulcan şi Petroşani, dar cu condiţia ca beneficiarii din Petroşani să-şi achite în întregime facturile pentru sezonul rece trecut.

Ridzi ar vrea aplicarea modelului de la Deva

În Petroşani, gradul de încasare a facturilor de căldură este de doar 59 la sută. Cifra este însă oarecum contestată de primarul municipiului, Tiberiu Iacob – Ridzi: „Nu cred că e doar 59 la sută. În general, oamenii şi-au plătit facturile în proporţie de aproximativ 80 la sută. Problema pleacă de la pierderile existente pe reţea, de la intrarea în oraş şi până la beneficiar acasă. Aceste pierderi nu pot fi suportate din bugetul local, pentru că n-ar fi legal (chiar dacă distribuitorul de căldură e o societate din subordinea Primăriei – n.red.). Pentru a rezolva această problemă, cred că cel mai bine ar fi să aplicăm în Petroşani modelul de la Deva: producătorul de căldură să fie şi furnizor şi distribuitor. Cum, la Deva, Temocentrala Mintia asigură căldura şi încasarea facturilor, la fel ar putea să o facă la Petroşani Termocentrala Paroşeni. Am tot făcut propunerea aceasta. La un moment dat s-a vrut, apoi nu s-a mai vrut, dar acum cred că e deschidere, din nou, pentru această idee, pe care o vom rediscuta săptămâna viitoare”.

Se caută o soluţie pe termen lung pentru Valea Jiului

MEDALION pt SECUND Fabius Kiszely 8010„Programul pregătirilor pentru iarnă are şi o componentă privind termoficarea. Eu am toate motivele să sper că nu vor mai fi sincopele din iernile trecute. Termocentrala Mintia deţine un stoc de cărbune pe care îl va completa cu importuri, iar Termocentrala Paroşeni ar trebui să se descurce cu huila scoasă din minele Văii Jiului. Săptămâna viitoare vom relua discuţiile pe tema găsirii unei soluţii pe termen lung în ce priveşte căldura în Valea Jiului, pentru că trebuie făcut ceva, nu se poate lăsa zona total dependentă de gazul metan. Am dorit să discut cu primarii şi cu reprezentanţii CEH în principal pentru a-i ruga să ia măsuri astfel încât să nu avem probleme majore cu termoficarea la iarnă”, ne-a declarat prefectul Fabius Kiszely (foto).

Conform unui comunicat remis de Prefectură după întrevederea de ieri, la Brad „ sistemul de distribuţie este modernizat în proporţie de 70%”. „Furnizarea agentului termic va începe de la data de  1 noiembrie 2017, iar în prezent se lucrează la un punct termic care va fi recepţionat până la acea dată. Prin accesarea Programului guvernamental «Căldură şi confort» s-au făcut plăţi în avans către societatea furnizoare pentru achiziţionarea necesarului de combustibil. Instituţia Prefectului a promovat o hotărâre de guvern pentru alocarea unor fonduri din rezerva bugetară, în vederea echilibrării bugetului Primăriei Brad la secţiunea destinată asigurării stocului de combustibil”, se mai precizează în comunicat.