glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Poluarea râului Căian, o poveste de genul „A fost, sau n-a fost?”

Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a fost anunţată telefonic, la începutul săptămânii trecute, că pe râul Căian, dar şi în zona de vărsare a acestuia în Mureş, au apărut peşti morţi. Autorităţile au început să se „mişte” abia după ce „Glasul Hunedoarei” a dat telefoane, vinerea trecută. Acum situaţia se transformă într-o poveste de genul celei din filmul lui Corneliu Porumboiu – „A fost, sau n-a fost?”

Sîmbătă, 11 iulie, APM Hunedoara a fost asaltată cu telefoane legate de disconfortul provocat de  incendiul de pe platforma industrială de la Chişcădaga. Luni au început să apară şi telefoanele prin care erau semnalaţi peşti morţi pe apa Căianului dar şi la gura de vărsare a acestuia în Mureş. Oamenii suspectau că spuma şi apa poluată provenită de la operaţiunile de stingere a incendiului din depozitul cu anvelope, cartoane, material plastic şi alte deşeuri de pe platforma industrială s-a scurs în râu, aceasta fiind cauza mortalităţii piscicole semnalate.

Viceprimar trimis în control

Vineri dimineaţa, Garda de Mediu Hunedoara încă nu ştia nimic despre subiect. Aceeaşi situaţie se înregistra şi la Serviciul de Gospodărire a Apelor Hunedoara.
Garda de Mediu a aflat cum stau lucrurile de la reprezentanţii Primăriei Şoimuş, pe care i-a rugat să facă o inspecţie vizuală, pe cursul râului, vineri la amiază: „Am mers pe râu, am tot verificat şi n-am văzut niciun peşte mort. Am mers mult, pe jos, prin bălării, pe căldura aia şi… nimic suspect. Apa era chiar limpede şi se vedeau peştii în ea. Niciun peşte mort însă”, ne-a declarat viceprimarul comunei Şoimuş, Dorin Lugojan.

Verificări tardive

Luni dimineaţa, la nouă zile după incendiu şi la o săptămână după primele sesizări privind mortalitatea piscicolă, Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara încă nu ştia nimic concret, pe motiv că abia vineri, 17 iulie, a ajuns aici o înştiinţare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. „SGA trebuie să asigure o monitorizare permanentă, zilnică, a cursurilor de apă aflate în preajma platformelor industriale. Noi le-am solicitat în scris rezultatele analizelor apei pentru perioada 12 – 15 iulie”, spune Georgeta Barabaş, directorul APM Hunedoara.
Din spusele directorului SGA Hunedoara, Grigore Burjan, reiese că e puţin probabil ca, acum, să se mai depisteze urme de poluare peste limitele acceptate, pentru că deja a trecut prea mult timp de la evenimentul suspectat că ar fi produs-o. „Nu am mers vineri să prelevăm probe pentru că echipa de specialitate era deja plecată în altă parte a judeţului. Am trimis astăzi (ieri) echipa în zonă, şi mâine (astăzi) vom avea primele rezultate ale analizelor. Noi nu monitorizăm permanent acel râu, ci, conform legii, societăţile comerciale de pe platformă trebuie să o facă. Noi doar facem periodic verificări alternative, iar dacă apar diferenţe mari între rezultate, aplicăm amenzi. Mă miră însă faptul că, de obicei, evenimente de acest fel ne sunt semnalate de către pescari, iar noi verificăm imediat. De data aceasta la noi nu a ajuns nicio sesizare”, adaugă Burjan.