Home / Eveniment / Poluare pe Mureș după incendiul de la Orăștie. Administrația Națională ”Apele Române” în alertă
oga

Poluare pe Mureș după incendiul de la Orăștie. Administrația Națională ”Apele Române” în alertă

În cursul zilei de ieri compartimentul de comunicare a A.N. ”Apele Române” a dat următorul comunicat:

A.N.”Apele Române” acționează prin structurile sale pentru limitarea poluării accidentale a cursurilor de apă Orăștie și Mureș.
Incendiul produs, în după-amiaza zilei de ieri, 12 septembrie 2017 , ora 17:00, la fabrica S.C. TERPENA S.R.L., județul Hunedoara, ce are ca obiect de activitate industria chimică, specializată în fabricarea de Uleiuri Esentiale şi Chimicale Aromatice , a generat poluarea râului Orăștie și posibil a râului Mureș.
În zonă s-au deplasat reprezentantii A.N. ”Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Mureș, după cum urmează: conducerea S.G.A. Hunedoara, formațiile de lucru Orăștie, Deva și Ilia, precum și formațiile de intervenție rapidă din cadrul S.G.A. Alba și S.G.A. Mureș.
Pentru intervenția rapidă s-au folosit absorbante biodegradabile, baraje absorbante, rulouri absorbante, lavete absorbante, capcane petrol, rezervoare stocare materiale colectare, o barcă pneumatică cu motor, un sistem mobil de ancorare și un generator de curent.
În cursul serii au fost montate 8 baraje absorbante, pe râul Orăștie, amonte de podul CFR, pentru stoparea propagării substanțelor în râul Mureș.
Pentru iluminatul nocturn s-au folosit reflectoare portabile din dotarea ISU-secția Orăștie.
Totodată, la solicitarea ISU Hunedoara s-a asigurat prezența în Centrul unic de coordonare de la nivel județean a personalului din birourile de exploatare și situații de urgență, începând cu ora 18, și a continuat și astăzi, până la încheierea evenimentului.
Au fost luate 12 probe de apă, din mai multe secțiuni, amonte și aval de zona incendiului, din râul Orăștie, precum și din râul Mureș.
În urma rezultatelor analizelor s-au constatat următoarele:
– pH-ul ridicat cu care a intrat râul Orăștie, în râul Mureș, se va diminua relativ repede și pe distanța scurtă din cauza capacitatii naturale de tamponare a pH-ului apei râului Mureș, care are un debit de cca 50 de ori mai mare decât râul Orăștie (cca 0.80-0.90 mc/s la Orăștie/râu Orăștie față de cca 47-50 mc/s la Branisca/râul Mureș);
– timpul de propagare a undei de poluare pe Mureș este relativ mare, pe distanța de 44.5 km dintre Orăștie și Branisca, timpul fiind de 15-17 ore.
Astăzi, 13 septembrie 2017, reprezentanții A.B.A. Mureș au intervenit cu formațiile de intervenție rapidă și au amplasat baraje plutitoare, din materiale absorbante pe râul Mureș, în zona Bejan – comuna Șoimuș, amonte de barajul S.C. Electrocentrale S.A. Mintia.
Până la blindarea rețelei de canalizare a S.C. Terpena S.R.L., S.C. Activitatea Goscom S.A. Orăștie, va evacua apele uzate orășenești, prin by pass, în râul Orăștie.
Se continuă monitorizarea sursei de poluare, respectiv cursurile de apă Orăștie și Mureș.

Despre Glasul Hunedoarei

Citește și

mat 3 in 3 (1)

Scafandrii hunedoreni au găsit autoturismul căzut în Olt, în județul Sibiu

Echipa de scafandri a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Hunedoara, alcătuită din patru scufundători, a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *