glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Polițiștii hunedoreni i-au învățat pe copii, prin joacă, regulile de circulație rutieră

Pe unde trebuie să traverseze, ce trebuie să facă atunci când văd un semn de circulație și cum pot deveni niște participanți la trafic model. Toate aceste lucruri deosebit de importante pentru siguranța lor, le-au învățat copiii din tot județul, care au participat la o lecție specială, predată de polițiști.

Orice copil trebuie să ştie un set minim de reguli de circulaţie care au ca scop protejarea vieţii. Este vorba despre reguli şi sfaturi care se referă atât la circulaţia copiilor în maşini, cât şi la circulaţia copiilor ca pietoni. Traversarea străzi doar pe trecere și doar când semaforul indică culoarea verde, asigurarea – în stânga și în drepta – înainte de a traversa, purtarea obligatorie a centurii de siguranță, sunt doar câteva dintre regulile pe care trebuie să le învețe copiii. Tocmai de aceea, sâmbătă, Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara și Lidl România au organizat o lecție deschisă, în parcările tuturor magazinelor din județ, sub denumirea generică „Verde la educație pentru circulație!”. Dascăli au fost polițiștii, iar elevi le-au fost copiii cu vârste cuprinse între 4 și 10 ani. „Prima parte a lecției de educație rutieră a fost reprezentată de secțiunea teoretică, în care cei mici au aflat toate informațiile despre semnele de circulație, ce înseamnă fiecare, dar și cât de important este să fie atenți la trafic. Cea de-a doua parte a cuprins o sesiune interactivă, unde copiii au fost invitați să aplice cunoștințele proaspăt dobândite, printr-un joc de circulație rutieră în cadrul unui orășel miniatural. La final, toți participanții au fost răsplătiți cu premii”, au declarat reprezentanții IPJ Hunedoara.

Lecția primită de la polițiști nu este suficientă însă. Copiii care își văd părinții traversând prin locuri nepermise, care observă, zi de zi, că tatăl sau mama sa nu poartă centura de siguranță atunci când se urcă în mașină, care își văd bunicii traversând strada, pe trecerea de pietoni, pe bicicletă, vor urma exemplul acestora, crezând că așa e bine. Educația rutieră se face în fiecare zi, iar modelul oferit de părinți este cel mai important pentru un copil.