glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Plumbul de la Șoimuș s-a blocat în Constanța. Procurorii constănțeni protejează mediul chinez

O parte dintre deșeurile de plumb care au fost „împrăștiate” prin județul Hunedoara, chiar sub nasul Gărzii de Mediu (care a făcut tot posibilul să mușamalizeze poluarea), au luat calea exportului. Este vorba despre cele 1.500 de tone de deșeuri cu plumb depozitate la Șoimuș, care au ajuns până în Portul Constanța cu destinația China. Doar că în port, alți gardieni de mediu, ceva mai vigilenți decât cei din Deva, împreună cu un procuror s-au gândit că n-ar fi tocmai bine ca materialele poluante să părăsească România. Astfel încât plumbul de la Șoimuș stă acum blocat la malul mării.
În decembrie 2014 Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a anulat Autorizația Integrată de Mediu a firmei Minprod 2005 SRL pentru depășirea cantității de deșeuri cu conținut de metale grele pe care avea posibilitatea să o depoziteze la locația acesteia din Șoimuș.

Problemă grea cu metale grele

Garda de Mediu, care a constatat depășirea cantității de deșeuri prevăzute în Autorizație, a dispus ca Obligație de Mediu înlăturarea în siguranță a deșeurilor de pe amplasamentul firmei Minprod 2005 din Șoimuș. După doi ani de contestații, procese și încercări de a vinde deșeurile de plumb transformate în concentrat, la finalul anului 2017, societatea Voicu & Voicu Liquidators IPURL, lichidator judiciar al Minprod 2005 SRL, a reușit să vândă plumbul firmei Stock Resource SRL, care la rândul ei a găsit un cumpărător din Elveția, firma Werco Trade AG, prin intermediul căruia, concentratul urma să ajungă în China. Doar că marfa plecată din Șoimuș a fost blocată în Portul Constanța de comisarii Gărzii de Mediu care au considerat că concentratul de plumb, expediat de la Șoimuș ca măsură a unei obligații de mediu, este de fapt deșeu periculos care trebuie să rămână pe teritoriul României, în condițiile în care exportatorul elvețian își asuma întreaga responsabilitate a exportului acestuia în China.

Deșeurile, între „moară și gară”

Procurorul Niță Teodor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus începerea urmăririi penale pentru mai multe fapte printre care și export ilegal de deșeuri, considerând că în concentratul destinat exportului în China, cantitatea de plumb este prea mică, transformându-l astfel într-un deșeu periculos. Din probele recoltate de comisarii Gărzii de Mediu în portul Constanța rezulta o concentrație de plumb cuprinsă între 4,77 și 4,38 la sută, în timp ce în actele de export prezentate de firma Stock Resource concentrația de metale grele este de 15,46 la sută. Firma exportatoare se apără spunând că un laborator englez a prelevat probe din marfa destinată exportului în China, cu doar câteva zile înaintea Gărzii de Mediu și în urma rezultatelor analizelor efectuate în Anglia au reieșit concentrații de plumb între 18,17 și 19,74 la sută. Cert este că până procurorii constănțeni vor stabili dacă marfa este concentrat sau deșeu, plumbul rămâne pe teritoriul României, dar nu se va mai putea întoarce la Șoimuș.
Procuror cu „pata” pusă pe Hunedoara
Anul trecut același procuror, Teodor Niță, a instrumentat un dosar legat de importul unor deșeuri destinate arderii în cuptoarele fabricii de ciment de la Chișcădaga. Firma care gestionează deșeurile destinate arderii în procesul de producție de la Cgișcădaga, Thermo Recycling SRL, a fost acuzată de operațiuni de import ilegal de deșeuri, pentru ca după o perioadă lungă de anchete să fie dispusă clasarea dosarului din lipsă de probe.

Citeşte şi:

Bombă ecologică la Șoimuș, ignorată de autorități. Mii de tone de plumb, depozitate neconform, pun în pericol sănătatea publică

2 Comments

  1. Cand eram tineri conductele de apa erau conectate la chiuveta cu tevi de plumb . Romanii beau si ei din tevi de plumb . Jucariile erau vopsite cu vopsea cu plumb (pictorii inca le folosesc 🙂 ). Spectacol ieftin , prin pasivizare la suprafata plumbul nu polueaza . Dar e subiect incalzit de multe ori 🙂 🙂 🙂 https://ro.wikipedia.org/wiki/Plumb