glasul-hd.ro Web analytics

Agricultură

Ploile împiedică recoltarea culturilor agricole. Grâul este în pericol să încolţească

Situaţie alarmantă pentru agricultorii din judeţul Hunedoara. Din cauza ploilor abundente din ultimele săptămâni, hunedorenii nu pot să recolteze culturile agricole. Potrivit specialiştilor, grâul este în pericol să încolţească.

Agricultorii din judeţul Hunedoara sunt într-o situaţie critică în această perioadă. Precipitaţiile abundente fac imposibilă intrarea combinelor în teren pentru recoltarea culturilor agricole. Majoritatea agricultorilor susţin că asemenea condiţii climatice, care să îngreuneze situaţia culturilor, nu s-au mai întâlnit de peste 20 de ani. În plus, aceştia susţin că producţia ar fi fost mai bună cantitativ decât cea de anul trecut, dar din cauza ploilor calitatea cerealelor a fost afectată.

Grâul, cel mai afectat

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei pentru Agricultură Hunedoara, ploile abundente şi violente din ultimele luni au afectat bobul de grâu. Sunt suprafeţe însemnate unde solul este îmbibat cu apă, neputând permite accesul combinelor pe teren. Din informaţiile noastre se pare că şi în următoarele zile va ploua, iar atunci este foarte probabil ca grâul să încolţească. La nivelul judeţului doar 50 la sută din suprafaţa cultivată a fost recoltată până acum”, a precizat directorul DA Hunedoara, Ioan Furcă.

„De 20 de ani nu am mai văzut aşa ceva”

Specialiştii hunedoreni susţin că anul acesta, din punct de vedere agricol, este unul atipic şi că de peste 20 de ani nu s-au mai întâlnit asemenea condiţii climatice care să îngreuneze recoltarea grâului. La polul opus, rapiţa a fost deja recoltată, iar producţia este foarte bună, aproximativ 3.000 de kilograme la hectar. Nu am mai văzut aşa ceva de peste 20 de ani. Nu este posibil să nu poţi să recoltezi cinci zile la rând pentru că plouă. Cum vrei să intri cu combina în câmp începe ploaia şi îţi strică planurile. Am investit foarte mulţi bani în grâul de anul acesta, iar în urmă cu o lună arăta foarte bine. Acum nu mai pot să zic acelaşi lucru deoarece cred că va fi un an greu. Chiar dacă nu va fi afectată producţia, este foarte probabil ca şi calitatea grâului să aibă de suferit. Totuşi, la rapiţă lucrurile stau bine. Am recoltat toată suprafaţa de teren însămânţată şi mi-a rezultat o producţie de 3.000 kilograme/ha”, a precizat agricultorul Ioan Colda.

15 hectare de teren din Baia de Criş, însămânţate cu legume, au fost inundate