glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Plătiţi prea mult pentru utilităţi? 20 de sfaturi pentru reducerea facturii la energie electrică şi gaze

Factura la utilităţi este prea mare pe timp de iarnă? Furnizorul de gaze naturale vine în întâmpinarea consumatorilor cu o serie de sfaturi practice despre cum pot fi reduse costurile la utilităţi.

Preţul gazelor naturale şi al energiei electrice s-a majorat în acest an. În contextul liberalizării pieţei energiei, alte majorări de preţ sunt aşteptate de anul viitor. Cu venituri medii sau mici, consumatorii fac faţă din ce în ce mai greu cheltuielilor lunare la utilităţi. Însă, factura de gaz sau curent poate fi diminuată cu până la 30 la sută, dacă sunt urmate câteva reguli simple. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii firmei de distribuţie a gazelor naturale.

Termoficare sau alte surse de încălzire?

Încălzirea în sistem centralizat a pierdut teren în ultimul deceniu, în faţa altor surse de încălzire. O analiză realizată de Ariston Thermo România şi prezentată de capital.ro arată că judeţul Hunedoara s-a confruntat în ultimii zece ani cu debranşări masive de la sistemul de termoficare. Aproximativ 80 la sută din numărul total al clienţilor au optat pentru alte surse de încălzire, cum ar fi centralele termice pe gaz, curent sau lemn. Cât de rentabilă este renunţarea la încălzirea în sistem centralizat este o chestiune care diferă de la un oraş la altul. De cele mai multe ori, costurile sunt mai mici dacă sursa de încălzire este individuală. Sau cel puţin au fost, o bună perioadă de timp, până când preţul gazelor a luat-o galopant în sus. Conform analizei, judeţul se află pe locul şase în topul judeţelor în care au avut loc cele mai multe debranşări. În ultimul deceniu, peste 51.100 de apartamente din tot judeţul s-au deconectat de la sistemul centralizat de încălzire. Analiza a avut la bază rezultatele recensămintelor din 2002 şi 2011. 

Cum reducem factura de gaz

 

 1. Izolaţi îmbinările ferestrelor cu garnituri de etanşare autoadezive (tip purfix). În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn şi sticlă simplă, pierderile de căldură prin spaţiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece. 

 

 1. Reglaţi temperatura din locuinţa dumneavoastră în funcţie de confortul dorit luând în considerare că peste temperatura de 19 °C, fiecare grad în plus poate să însemne o creştere a consumului de gaze naturale cu circa 8%.

 

 1. Deschideţi larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel încât spaţiile să se aerisească şi să se încălzească mai repede. Pierderile de căldură sunt mai mari dacă lăsaţi ferestrele întredeschise pe perioade lungi de timp.
   

 2. Izolaţi conductele de agent termic mai ales în cazul celor care traversează spaţii neîncălzite (holuri, subsoluri, garaje, magazii), pentru a minimiza pierderile de căldură.

 

 1. Asiguraţi-vă că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură, aerisiţi şi caloriferele de câte ori este cazul.

 

 1. Setaţi din centrala termică o temperatură mai scăzută a apei calde astfel încât să nu necesite combinarea cu apa rece. Trebuie menţionat că la o centrală de apartament care prepară atât agent termic, cât şi apă caldă menajeră, consumul de gaze naturale este maxim în momentul când se prepară apa caldă.

 

 1. Folosiţi un termostat de ambianţă care comandă funcţionarea centralei ţinând cont de temperatura setată în camera în care se montează şi care determină o reducere cu până la 25% a costurilor de încălzire.

 

 1. Montaţi robinete cu cap termostatat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator în fiecare cameră.

 

 1. Izolaţi termic pereţii, acoperişul şi ferestrele pentru a reduce cu până la 50% costurile de încălzire.

 

 1. Asiguraţi-vă de funcţionarea optimă a aparatelor consumatoare de gaz. Solicitaţi sprijinul instalatorilor autorizaţi pentru reglarea arzătoarelor, verificarea filtrelor de apă şi a depunerilor de calcar pe conducte, astfel încât să evitaţi consumul excesiv de gaze naturale.

 

 1. În măsura posibilităţilor, înlocuiţi centrala veche neperformantă sau sobele cu o centrală termică cu tiraj forţat şi cameră etanşă de ardere (randament de aprox. 90%) sau cu o centrală termică în condensaţie (randament de aprox. 96%), pentru a obţine o economie de energie de până la 20% sau chiar mai mult.

Recomandări pentru facturi mai mici la energie electrică:

 

 1. Utilizaţi becuri economice sau becuri cu LED. De exemplu un bec clasic de 100W consumă anual circa 100 kWh, din această cantitate doar 6% fiind transformată în lumină, restul de 94% se pierde prin căldură.

 

 1. Alegeţi puterea becurilor în funcţie de nivelul de lumină necesar. Nu este necesar să folosiţi becuri de 100 W pe holuri, pot fi utilizate spoturi de putere mică.

 

 1. Utilizaţi iluminatul local pentru anumite activităţi. Pentru a citi se poate folosi o lampă de birou, nu e nevoie de o lustră cu cinci becuri de 100 W.

 

 1. Folosiţi lumina naturală cât mai mult acolo unde este posibil, prin ajustarea perdelelor, draperiilor sau a storurilor.

 

 1. Amplasaţi aparatele de răcit, congelator, frigider, la distanţă de sursele de căldură. De evitat amplasarea acestora în bătaia directă a razelor solare sau în medii în care apare efectul de seră cum sunt balcoane închise.

 

 1. Achiziţionaţi aparatură electrocasnică de clasă energetică superioară A++ sau A+++, pe termen lung reprezintă alegerea corectă, costurile fiind amortizate deoarece consumă mai puţin şi sunt mai eficiente. Conform specialiştilor, un sfert din consumul de curent din gospodării este dat de funcţionarea frigiderului/congelatorului, iar 10% de cea a maşinii de spălat.

 

 1. Aparatele electrocasnice lăsate în stand by consumă energie, chiar dacă nu sunt folosite.

 

 1. Deconectaţi echipamentele care nu le folosiţi, ca de exemplu încărcătoarele pentru telefoanele mobile, acestea consumă energie chiar dacă nu vă încărcaţi telefonul.

 

 1. Verificaţi periodic instalaţia-contactele imperfecte, defectele de izolaţie.