glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Plata defalcată a TVA, obligatorie de la 1 ianuarie 2018

Introducerea unei plăți defalcate a taxei pe valoarea adăugată (TVA), sub denumirea de Split payment, va fi opțională de la 1 octombrie 2017 și obligatorie de la 1 ianuarie 2018, potrivit unui act normativ publicat ieri în Monitorul Oficial. În forma inițială a documentului, obligativitatea aplicării măsurii, care presupune deschiderea unui cont special pentru TVA de către toate firmele înregistrate în scopuri de TVA, urma să se aplice obligatoriu începând cu 1 octombrie, însă autoritățile au decis să amâne termenul, în urma consultărilor cu mediul de afaceri.

Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA a apărut ieri în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 706, la doar o zi de la aprobarea documentului de către Guvern, și va intra în vigoare în trei zile de la publicare, adică duminică. De altfel, documentul lansat inițial, în dezbatere publică, pe 4 august, a iscat numeroase discuții în spațiul public, specialiștii considerând inoportună implementarea unui astfel de mecanism în legislația noastră. Ulterior, MFP a adus modificări proiectului, astfel că introducerea unui nou sistem de colectare a TVA, cunoscut sub denumirea de Split TVA, se va aplica obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2018, în loc de 1 octombrie 2017. Practic, de la 1 octombrie și până la finalul anului în curs, aplicarea sistemului va fi opțională.

Principalele noutăți

MFP a anunțat că principalele noutăți fac referire la: amânarea aplicării opționale a mecanismului plății defalcate a TVA de la 1 septembrie 2017 la 1 octombrie 2017;

prelungirea perioadei de aplicare opțională a mecanismului de la o lună la trei luni, respectiv 1 octombrie – 31 decembrie 2017; amânarea aplicării obligatorii a mecanismului plății defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017 la 1 ianuarie 2018; instituirea de facilități pentru persoanele care optează pentru aplicarea plății defalcate a TVA în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017. Prin urmare, firmele vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a deschide un cont bancar în care să încaseze doar TVA-ul aferent facturilor emise clienților lor. Potrivit actului normativ care a trecut miercuri de Guvern, mecanismul de plăți fracționate se va aplica de către toate persoanele impozabile care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii taxabile și urmărește „aducerea pe picior de egalitate a contribuabililor”, prin eliminarea concurenței neloiale și a avantajelor obținute de cei care nu își plătesc datoriile către stat și utilizează resursele financiare din TVA pentru alte scopuri, așa cum scrie în nota de fundamentare care a însoțit OG nr. 23/2017.

În prezent, firmele care cumpără bunuri și servicii au obligația de a plăti către furnizori/ prestatori întreaga contravaloare a achizițiilor de bunuri/prestărilor de servicii, inclusiv TVA aferentă, prin virarea într-un cont bancar indicat de furnizor/prestator, în numerar/substitute de numerar, instrumente de plată etc. Așadar, firmele vor fi obligate să-și deschidă cont separat de TVA, la Trezorerie sau la bănci, din care să nu poată retrage bani, ci doar să primească de la clienții pe care îi au.

Sursa: Avocat.net

Loading...