glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Pietonala lui Arion, „upgradată” de Bobouţanu. Proiectul pentru transformarea centrului Hunedoarei valorează 10 milioane de lei şi are acum cinci componente principale

Dacă tot nu a reuşit să înceapă în acest an lucrările pentru transformarea porţiunii bulevardului Corvin în alee pietonală, Primăria Hunedoarei a adăugat pe lista de investiţii în zonă, pe lângă fântâni arteziene, ecrane gigantice, bolarzi controlaţi dintr-un dispecerat, camere de luat vederi şi sistem de iluminat ecologic.

În toamna lui 2014, Viorel Arion făcea primii paşi administrativi pentru transformarea bulevardului Corvin în alee pietonală. A pierdut însă timp şi a reuşit să treacă proiectul prin Consiliul Local fără să aibă acordul tuturor locatarilor din zonă şi fără un studiu de trafic care să arate cum va fi afectată circulaţia rutieră de închiderea arterei amintite. În ultimele zile de mandat a reuşit să ajungă în faza de a semna o autorizaţie de construire pentru reabilitarea sistemului rutier din întreaga zonă cuprinsă între b-dul Traian şi strada Ion Creangă (inclusiv b-dul Corvin). Şi a făcut-o.

Preferă varianta modernă

Nou instalat pe fotoliul de primar, Dan Bobouţanu (opozant al ideii pietonalei fără studiu de trafic şi fără rezolvarea problemelor cu localnicii) a declarat că nu are încotro. Acum spune că, decât să se rezume la o reasfaltare a zonei şi o simplă închidere a circulaţiei pe o stradă de 350 de metri, preferă o variantă completă a unui proiect de regenerare urbană. „Aveam de ales între a cheltui banii pentru o simplă asfaltare sau a cheltui cam aceiaşi bani pentru un concept modern. Eu am ales conceptul modern, pentru că am fost pus în faţa faptului împlinit, autorizaţia de construire a fost semnată de fostul primar înainte să fiu eu învestit în post. Conceptul modern înseamnă în primul rând cele trei fântâni arteziene (care vor costa cel mult 6 milioane de lei). În momentul în care mergi la Deva şi vezi câtă lume se-adună lângă fântăna lui Mircia (Muntean – n.red.) îţi dai seama că omul ăla a avut dreptate. Şi de data asta unii spun că s-ar putea face altceva cu aceşti bani. Eu repet, celelalte proiecte pentru şcoli, grădiniţe, creşă nouă şi aşa mai departe au finanţări prin PNDL 2. Dacă nu aveam bani pentru acele proiecte, nici nu ne puteam gândi la fântâni arteziene”.

Pavaj ca la Sibiu, plus ecrane şi bolarzi

Bobouţanu spune că licitaţia pentru desemnarea firmei care să proiecteze şi să monteze cele trei fântâni arteziene (două mai mici, pe pietonală şi una, mai mare, în faţa Casei de Cultură) este în derulare. Abia după realizarea fântânilor pot începe şi celelalte lucrări. „Sunt cinci proiecte, de fapt, care formează proiectul mare. Fântânile sunt pe primul. Al doilea proiect este reamenajarea platoului din faţa Casei de Cultură şi a zonei marginale acesteia. În total, 3000 de metri pătraţi. Aici cred că va trebui să refacem DALI-ul pentru că au venit cu soluţii tehnice greşite şi prea costisitoare. Vrem să avem un pavaj după modelul celui din Piaţa Mare a Sibiului, piatră cubică din andezit îmbinată cu plăci din andezit. Al treilea proiect este unul de comunicaţie şi peisagistică. Aici vom avea două ecrane mari montate pe casa de cultură, la care se vor putea urmări, de exemplu, meciurile naţionalei de fotbal, bolarzi mobili acţionaţi din dispeceratul existent în Primărie şi şase camere de luat vederi, plus mobilierul urban necesar. Cel de-al patrulea proiect e legat de iluminatul ecologic. Trebuie trase cabluri prin pământ, dar nu am mai vrut să creem disconfort cu şanţuri şi noroaie iarna. Nu ne batem joc nici de comercianţii din zonă şi nici de cetăţenii care trec prin zonă. Proiectul cu numărul 5 este reabilitarea efectivă a bulevardului Corvin”. Primarul Hunedoarei spune că, per total, investiţia evaluată ar fi de 10 – 11 milioane de lei, sumă care ar putea să scadă cu 10 – 20 la sută în urma licitaţiilor pentru desemnarea executanţilor. „70 la sută e din bugetul local. Restul banilor vin din fonduri guvernamentale. Din păcate nu mai sunt axe de finanţare europeană pentru fântâni arteziene, pentru că procentajul investiţiei din bugetul local s-ar fi redus la 30 la sută. Dar nu sunt eu de vină că, atunci când s-au putut atrage bani pentru asemenea investiţii, nu s-au atras. Deva cum a putut să atragă 2 milioane de euro pentru acea fântână spectaculoasă de la Cal?!”, adaugă Bobouţanu.