glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Piaţa din Brad a fost reabilitată la standarde europene. Spaţiul comercial a fost inaugurat (GALERIE FOTO)

După mai bine de zece ani de frig, mizerie şi promisiuni deşarte, în sfârşit, Piaţa Agroalimentară din Brad a fost modernizată la cele mai înalte standarde. Lucrările de reabilitare au fost finalizate în proporție de sută la sută, iar sâmbătă, spaţiul comercial a fost dat în folosinţa producătorilor locali.

Calvarul pentu comercianţii brădeni, care erau nevoiţi să improvizeze iarna sobe pentru a-şi putea vinde marfa în piaţa din localitate, s-a încheiat. De sâmbătă, Piaţa Agroalimentară are o nouă faţadă, spaţiul comercial a fost complet modernizat, iar ţăranii şi comercianţii nu mai trebuie să îndure frigul, mizeria şi disconfortul pentru a-şi vinde marfa. Lucrările efective de reabilitare a spațiului comercial au început, în luna februarie, cu refacerea halei. „Într-adevăr avem o piaţă nouă şi suntem bucuroşi că am reuşit să realizăm acest proiect pentru brădeni. Practic, modernizarea pieţei a însemnat zonarea spaţiilor pentru desfacerea mărfurilor alimentare şi nealimentare. Astfel, pereţii halei au fost construiți din panouri-sandwich termoizolante, pardoseala a fost efectuată din beton armat elicopterizat superfinisat. De asemenea, au fost refăcute instalaţiile electrice şi sanitare și a fost proiectat un sistem de încălzire-răcire electric. Pe partea nord-vestică a pieţei a fost construit un grup sanitar nou, cu compartimente separate pentru femei, bărbaţi, persoane cu dizabilităţii şi boxă cu paviment şi cu pereţi din ciment sclivisit, racordată la reţeaua de apă şi canalizare, pentru păstrarea recipientelor în care se colectează reziduuri menajere. Totul a fost modernizat după standarde europene. Mai mult, hala a fost împărţită în două: avem zona de produse agroalimentare şi zona de produse de origine animală. În anul viitor urmează asfaltarea zonei de parcare și rețeaua de străzi din arealul pieței. Inaugurarea oficială a avut loc sâmbătă, în prezenţa mai multor oficialităţi, dar şi a unui sobor de preoţi care au sfinţit spaţiul comercial”, a declarat viceprimarul municipiului Brad, Vasile Podaru.

Reabilitare în valoare de 15 miliarde de lei

Reabilitarea spaţiului comercial a fost finanţată integral de Primărie. „Valoarea totală a proiectului a fost de aproximativ 15 miliarde de lei (vechi – n.red.), suma fiind alocată integral din bugetul local. Un lucru este de precizat, şi anume că toate mesele din cadrul halei au fost închiriate deja comercianţilor, care sunt foarte încântaţi de noile condiţii pe care le au pentru a-şi desfăşura comerţul. Taxa lunară de ocupare a unei mese de doi metri pătraţi este de 250 de lei pentru producătorii agricoli și 200 de lei pentru agenții economici. Este adevărat că taxele de ocupare a meselor sunt puțin mai mari, dar înainte erau mese de un metru făcute din beton. Acum, o masă are lungimea de doi metri, iar dacă un comerciant dorește, își poate închiria doar un metru din masă și va ieși mult mai ieftin. În plus, oferim şi posibilitatea închirierii meselor pe zi la un tarit de 12 lei”, a adăugat viceprimarul.

Comercianţii brădeni, încântaţi de noile condiţii

La inaugurarea oficială a pieţei, au fost prezenţi mai mulţi cetăţeni ai municipiului, dar şi comercianţi care au şi ocupat câte o masă. După ce au vizitat spaţiul comercial, s-au declarat pe deplin mulţumiţi. „Este foarte frumos totul. Într-adevăr este o piaţă modernizată complet, avem tot ce ne trebuie, nu mai este mizerie, nu mai este frig, avem apă şi canalizare şi cel mai important lucru – nu vom mai fi nevoiţi să aducem reşouri sau să improvizăm sobe pentru a ne putea vinde marfa. Au fost mulţi ani în care am ‹supravieţuit› în această piaţă cum am putut, dar cred că s-a meritat aşteptarea. Este uau!”, ne-a mărturisit o comerciantă.

Tags